Представнички дом одбио да скрати полицијски час у ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

Представнички дом одбио да скрати полицијски час у ФБиХ


Фото - Анадолија
САРАЈЕВО - Представнички дом Федералног парламента није одобрио на данашњој сједници приједлог посланика Нихада Чолпе да полицијски час у Федерацији Босне и Херцеговине убудуће траје од 23 сата умјесто од 21 сат, како је сад на снази.

Према одлукама донесеним на овој сједници на захтјев парламентарног Одбора за здравство, све тренутне епидемиолошке мјере треба да остану у ФБиХ и у наредних 14 дана.

Одобрен је и захтјев Одбора да Федерална влада нареди кантонима с инциденцом оболијевања од вируса корона већом од федералне да установе рестриктивније епидемиолошке мјера од садашњих, као и да Влада извјештава Представнички дом редовно, а најмање једном седмично, о стању набавке вакцина и вакцинисању становника Федерације.

Прихваћен је такође захтјев Одбора за здравство да Представнички дом иницира Савјету министара Босне и Херцеговине увођење обавезног негативног ПЦР теста за оне који улазе у БиХ преко државне границе или потврде о прележаном ЦОВИД-у или, пак, потврде о обављеној двострукој вакцинацији.

Посланица Фаика Мујановић Гламочанин предложила је на овој сједници, а посланици такође одобрили већином гласова, да Влада и Кризни штаб Федералног министарства здравства поднесу Парламенту извјештај о донацијама у медицинској опреми у Федерацији, као и у средствима за борбу против вируса корона, пристиглим од почетка пандемије до краја прошле године.

Већином гласова је одобрен и приједлог Клуба независних посланика да Влада достави извјештај о броју респиратора у јавним здравственим установама ФБиХ те о броју новоупосленог особља за потребе борбе против коронавируса, као и о  медицинској опреми набављеној у том циљу у овим установама.

Данашња, 21. редовна сједница Представничког дома, завршена је након наведених одлука а донесене су у оквиру тачке дневног реда која се односила на раније установљену праксу редовног периодичног информисања Представничког дома о епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ.

На подношење таквих редовних извјештаја обавезана је Федерална влада према чијој је данашњој предоченој информацији која се тиче ситуације на дан 5. априла, епидемиолошка слика у Федерацији БиХ и даље врло озбиљна.

Фена / Независне