Ограничене марже на основне животне намирнице у ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

Ограничене марже на основне животне намирнице у ФБиХ


САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ је донијела Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена за поједине основне животне намирнице и друге производе утврђивањем максималне марже, утврдивши да постоје услови за прописивање мјере непосредне контроле цијена на подручју Федерације БиХ.

Као мјеру непосредне контроле цијена Влада је за поједине основне животне намирнице и друге производе прописала утврђивање максималне висине маржи у трговини.

Мјера се односи на производе у надлежности Федерације БиХ, кантона, градова и опћина прописане одредбама Закона о контроли цијена, као и на остале животне намирнице и друге производе које продају сви учесници у ланцу снабдијевања, односно привредна друштва и друге правне и физичке лица која производе и обављају трговину на велико и трговину на мало.

Правне и физичке особе обавезне су утврдити и примјењивати марже тако да у велепродаји не прелазе максималну висину од шест посто и у малопродаји максималну висину од осам посто на набавну цијену.

Ова обавеза односи се на све врсте брашна и хљеба, пецива и друге пекарски производи од брашна житарица, активни квасац, млијеко и млијечне прерађевине, јаја и производе од јаја, шећер, чај, зачине, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, биљне и животињске масноће, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине, сирће, месне и рибље конзерве, јестиво уље, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храну на бази житарица и храну за дојенчад и малу дјецу, додатке исхрани, дијететске производе (укључујући производе без глутена, те храну за посебне медицинске потребе.

Одлуком су обухваћени и пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенски улошци, детерџенти за веш и за суђе, сапун, паста за зубе, тоалетни папир, као и све врсте сјеменског и садног материјала, средства за заштиту здравлја билјака, сточна храна и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво.

​Независне новине