Хрвати рекордери по мањку радне снаге :: Semberija INFO ::

 

Хрвати рекордери по мањку радне снаге


Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images/Guliver
Због масовног исељавања Хрватска је постала глобални рекордер по релативном мањку радне снаге, показало је истраживање консултантске куће Манпоwер спроведено у 44 државе.

Истраживање је обухватило 620 репрезентативних компанија и показало је да хрватска предузећа у другом кварталу траже 34 одсто нових радника више него у првом овогодишњем тромесечју, преноси Сеебиз.

Највећа несташица забележена је на северном Јадрану, у предузећима Истарске, Приморско-горанске и Личко-сењске жупаније, која имају у плану да запосле 50 одсто више радника него што су их запослили у првом кварталу 2019. године, и то највише због почетка туристичке сезоне.
 
"Предузећима ће бити изазов да испуне те планове. Велику потребу за радницима исказују не само компаније у туризму, него и остали привредни сектори, сви хрватски региони и сви послодавци, независно од тога да ли су мали или велики. Највише се траже конобари, собарице, помоћно особље у кухињи, зидари, техничари, електричари, тесари и слична занимања", рекао је Горан Шимуновић, менаџер привременог запошљавања у Манпоwеру.
Шимуновић истиче да рекордно висока потражња за новим радницима није знак неког новог туристичког, грађевинског или укупног привредног замаха, већ се у том постотку крију и радна места која су протеклих година остала празна, а послодавци не могу да их попуне.

Према проценама Манпоwера, хрватској привреди тренутно недостаје више од 100.000 радника, а сваке године мањак је све већи.

​Мондо