Зељковић: Могуће увођење рестриктивнијих мјера :: Semberija INFO ::

 

Зељковић: Могуће увођење рестриктивнијих мјера


БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић најавио је могуће увођење рестриктивнијих мјера у Српској које ће ићи у правцу “одређеног затварања” како би се смањили контакти међу грађанима и на тај начин спријечило ширење вируса.

“Ријеч је о скраћивању радног времена угоститељских објеката и других пословних субјеката као што су фризерски салони, као и других привредних субјеката који имају услужну дјелатност са ограниченим радним временом”, рекао је Зељковић.

Он је навео да задњи корак представља затварање, те подсјетио да је Институт већ предложио одређене рестриктивније мјере Републичком штабу на јучерашњој сједници.

Зељковић је рекао да је могућа и забрана спортских професионалних такмичења и процеса тренинга.

Према његовим ријечима, могуће су и мјере у школству.

“Све ће зависити од дана до дана, али је могуће да ће се ићи на онлајн наставу у високошколским установама, средњим и основним школама. Такође и затварање предшколских установа”, рекао је Зељковић.

Он је напоменуо да је прије свега потребна лична одговорност.

“Потребно је појачати и свакодневну контролу епидемиолошких мјера”, рекао је Зељковић за РТРС.  

Верхаз: Приоритет стављање епидемије под контролу

Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Антонија Верхаз изјавила је вечерас да здравствени радници апелују да буду уведене оштрије епидемиолошке мјере и да је сада приоритет стављање епидемије вируса корона под контролу.
Верхазова каже да је вирус толико притиснуо здравствени систем да су и смјештајни и људски капацитети на измаку, док је потрошња кисеоника и лијекова велика.

“Апелујемо за оштријим епидемиолошким мјерама. Оне средине гдје је било жлокдаунаж биљеже мањи број инфицираних и на тим мјерама ће се морати инстистирати”, рекла је Верхазова за РТРС.

Она је навела да је дошло до појаве нових сојева вируса корона, те да се у УКЦ јављају пацијенти са тежим клиничким сликама, обостраним пнеумонијама, а све је већи број особа млађе животне доби.

“То је нешто што забрињава. Наши капацитети су пуни. Грађани треба озбиљно да схвате мјере, јер ово што сада видимо може у будућности скупо да нас кошта. Многи не носе маске на улицама, окупљања су и даље присутна”, рекла је Верхазова.

Срна / Глас Српске