НЕМА ПРЕПРЕКА ДА СЕ НОВА ГАСНА ВЕЗА СРБИЈЕ И СРПСКЕ РЕАЛИЗУЈЕ ДО 2026. :: Semberija INFO ::

 

НЕМА ПРЕПРЕКА ДА СЕ НОВА ГАСНА ВЕЗА СРБИЈЕ И СРПСКЕ РЕАЛИЗУЈЕ ДО 2026.


Foto: Tanjug
Нови гасовод којим ће Република Српска бити повезана на "Балкански ток" у Србији требало би да буде завршен 2026. године, речено је зе "Вечерње новости" у Министарству рударства и енергетике Србије и поручено да нема препреке за реализацију тог пројекта.

Уговор о изградњи гасовода потписале су компаније "Србијагас" и "Гас рес" из Републике Српске 16. марта у Бањалуци, а сада је потребно да Србија и БиХ ставе параф на међудржавни споразум.

- У овом тренутку не постоје никакве видљиве препреке за реализацију пројекта - наведено је из Министарства.

Појашњено је да ће након потписивања међудржавног уговора услиједити дефинисање плана изградње гасне интерконекције са Републиком Српском који ће обухватати датум почетка и завршетка изградње.

Пројектно-техничка документација треба да буде готова до јуна 2024. године, а завршетак изградње је планиран за 2026. годину.

Дужина гасовода на територији Србије износиће 95 километара, а у Српској 325.

Ићи ће трасом од Инђије, Мачвански прњавор, Бијељина, Бањалука, Нови Град, а планирано је да његов капацитет буде 1,2 милијарде кубних метара годишње.

Гасовод, чија је вриједност на територији Србије процјењена на 47 милиона евра, ће бити двосмјеран, што значи да ће бити могуће спајање на друге цјевоводе у региону.

Из Министарства рударства и енергетике Србије су указали да за пројект гасовода нема препрека, али да група од 24 посланика у Парламенту БиХ пред Уставним судом БиХ покушава да закочи радове на три хидроелектране на Горњој Дрини које заједнички граде Србија и Српска.
 
(СРНА)