Пасош-потврда о вакцинацији унутар ЕУ од 17. марта? :: Semberija INFO ::

 

Пасош-потврда о вакцинацији унутар ЕУ од 17. марта?


БРИСЕЛ - Пасош-потврда о вакцинацији против вируса корона ради слободног путовања унутар Европске уније (ЕУ) треба да буде на снази од 17. марта и важиће само за вакцине чију је дјелотворност установила Европска агенција за лијекове (ЕМА), потврдила је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Ту вијест је из извора ЕУ најприје пренијела ТВ мрежа Euronews, а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени корона вирусом или ако пристану на карантин, јавља Радио Слободна Европа.

Европски комесар за правосуђе Дидијер Рејндерс је, према овим изворима, ставио до знања да државе чланице ЕУ могу својим грађанима одобрити вакцинацију за разне вакцине, али увјерење за слободно путовање ће бити издавано само за вакцине које је одобрила надлежна европска служба и то су Fajzer/Bionteč, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson.

Пасош-потврда ће бити доступан у дигиталном, електронском виду и као овјерено увјерење на папиру.

Тиме да ће грађани унутар ЕУ моћи путовати слободно и уз тестове или карантин се избјегава било који вид дискриминације и сад преостаје да убрзаним поступком одлуку о пасошу, увјерењу о вакцинацији потврди Европски парламент.

​Фена