Негативан ПЦР тест као обавеза за улазак у БиХ? :: Semberija INFO ::

 

Негативан ПЦР тест као обавеза за улазак у БиХ?


Гранични прелаз Изачић
Још је неизвјесно да ли ће Савјет министара БиХ донијети одлуку о увођењу негативног ПЦР теста за оне који улазе у Босну и Херцеговину. С друге стране, све је мање држављана Хрватске који из пограничних дијелова, долазе у куповину у БиХ.

Данашња слика граничног пријелаза Изачић- тек понеко возило на улазу у Босну и Херцеговину. Страни држављани приликом уласка у нашу земљу морају посједовати негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Међутим то се не односи на све стране држављане.

МЕРИМА ЗАЈКИЋ, шефица смјене на ГП Изачић

„Изузеци су држављани Србије, Црне Горе и Хрватске који улазе из својих матичних држава у БиХ. Они не требају посједовати ПЦР тест, нити њихови брачни другови и малољетна дјеца која су страни држављани“.

Ипак и ово би се у наредном периоду могло промијенити. Због погоршања епидемиолошке ситуације у нашој земљи, Влада Кантона Сарајево је донијела закључак да се од Вијећа министара тражи доношење мјера обавезног посједовања негативног ПЦР теста, за све особе које улазе у БиХ. Поводом овог закључка огласили су се представници туристичких радника. Они, између осталог, траже да се грађани БиХ изоставе из одредбе за негативан ПЦР тест.

АИДА ТЕРЗИЋ, Савјетодавно тијело за економска и господарска питања КС

„Мислимо да би ти била катастрофа за грађане БиХ. У том случају туристичке агенције које су распродале аранжмане морали би да се дупло тестирају. Када крену у рецимо Дубаи, у Турску и поновно да се ретестирају приликом повратка у БиХ. Довели би туристичке агенције у незавидан положај“.

Поред наравно коронавируса, разлог је и Одлука власти у Републици Хрватској да грађани те државе приликом уласка из Босне и Херцеговине могу без царињења и плаћања пореза увести робу у износу до 300 куна. Све ово је итекако оставило трага у пословању домаћих фирми.

АДНАН КУРТОВИЋ, извршни равнатељ компаније “Westal”

„Смањени су износи који грађани Хрватске могу купити код нас. То је некад било 300 еура сад је 300 куна. Ако ове одлуке остану на снази, то ће и даље значајно утицати на приходе компанија у дијелу који граничи са Републиком Хрватском“.

Овом одлуком, сматрају у Управи за индиректно опорезивање БиХ, Република Хрватска покушава заштити своју трговину на начин да њихови грађани што мање купују у другим земљама. И ово ће баш као и пандемија коронавируса узроковати смањење прихода од индиректних пореза у БиХ.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, гласноговорник Управе за неизравно опорезивање БиХ

„Управа за индиректно опорезивање је све ове године биљежила значајан раст прихода сваке године. То се није десило у 2020.години. Ми смо прикупили у бруто износу око 7,3 милијарде марака што је оквирно за око 700 милиона марака мање у односу на приходе из 2019.године“.

У ситуацији када је све више грађана БиХ заражено коронавирусом, спашавање живота је приоритет број један. Међутим, власти у БиХ морају пронаћи начин да се сачува оно мало привреде што нам је остало.

​БХРТ