ВАКЦИНЕ ПУТЕМ КОВАКСА НЕЋЕ СТИЋИ У МАРТУ :: Semberija INFO ::

 

ВАКЦИНЕ ПУТЕМ КОВАКСА НЕЋЕ СТИЋИ У МАРТУ


БиХ ни у марту неће добити вакцине путем заједничког механизма Ковакс јер за то још није испунила услове, наведено је у документу који је добило Министарство цивилних послова у Савјету министара од Канцеларије Ковакс механизма.
У писму се наводи да је 29. јануара јављено БиХ да ће добити 23.400 доза вакцина произвођача Фајзер под условом да испуне низ наведених услова, а они, како истичу из Ковакса, нису испуњени.

То се првенствено односи на захтјеве "ултра хладног ланца" за складиштење вакцина, али и обавезе из правног и административног аспекта.

- Након неколико обављених разговора са компанијом Фајзер у посљедње три седмице са жаљењем вас обавјештавамо да ће се испорука ових доза бити одгођена све док се не испуне додатни захтјеви Фајзера за дубинском анализом, који далеко надилазе процјене спремности коју је извршио Регионални одбор за процјену - наведено је у писму.

За убрзање рјешења проблема, Ковакс нуди БиХ организацију разговора с представницима Фајзера, преноси портал Кликс.

Фајзер од БиХ тражи и потпис споразума о накнади штете и одговорностима, ако они сматрају да постоје правни или финансијски ризици око могућих обештећења која могу настати.

С друге стране, из Министарства цивилних послова раније су саопштили другим нивоима да су испуњене све обавезе које су до њих.
 
(СРНА)