ОДЗВОНИЛО ЈЕФТИНИМ АВИО-КАРТАМА: ТРАЖЕ ДА СЕ ЗАБРАНЕ ЛЕТОВИ ОД 9,99 ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

ОДЗВОНИЛО ЈЕФТИНИМ АВИО-КАРТАМА: ТРАЖЕ ДА СЕ ЗАБРАНЕ ЛЕТОВИ ОД 9,99 ЕВРА


Foto: Pixabay
Немачка асоцијација за ваудушни саобраћај формулисала је листу захтева и у облику отвореног писма обратила се политичарима, а циљ је да обезбеде да ова индустрија расте када прође корона криза. Асоцијација представља интересе авиокомпанија, аеродрома и контроле лета.

Према правилима ЕУ, ако лет касни више од три сата, путници имају право на обештећење између 250 и 600 евра. Ово правило Немци желе да промене. Тренутно се никакв новац не враћа ако су у питању ванредне околности, а дшава се да суд буде тај који пресуђује да ли је нешто ванредна околност или није.

Асоцијација има још један проблем са овим правило. Ако лет из Мајорке за Хановер, на пример, мора да буде отказан због техничких проблема, са роком од три сата компанија није мотивисана да организује брз заменски лет, јер је у том року то немогуће, па ако ће свакако да плати компензацију, онда заменски лет организује тек за наредни дан.

У Асоцијацији верују да би људи радије стигли кући или на одмор на време, па траже да се овај рок измени и да им се да пет сати могућег кашњења.
 
У Асоцијацији траже и начин да се смањи број авиона у ваздуху, јер е због преоптерећености неба некада чека сатима на одобрење за полетање.

Они напомињу да има компанија које маме путнике јефтини картама за 9,99 евра. Асоцијација тражи да се уведу антидумпинг мере и да се спречи срозавање цена карата. Идеја је да се ограничи минимална цена карте, у односу на све так, накнаде и трошкове које аеродром има. Како је само једна такса у Нечакој 12,90 евра, јефтине карте постале би прошлост.
 
(Телеграф)