ТОРЛАК СПРЕМАН ЗА ПРВУ ФАЗУ ПРОИЗВОДЊЕ ВАКЦИНЕ СПУТЊИК :: Semberija INFO ::

 

ТОРЛАК СПРЕМАН ЗА ПРВУ ФАЗУ ПРОИЗВОДЊЕ ВАКЦИНЕ СПУТЊИК


Foto: Srna
Србија је спремна за прву фазу производње руске вакцине "Спутњик", а почетком априла очекује још два милиона те вакцине из Русије, рекао је министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић.

Поповић је рекао да је чланови руске делегације јако задовољни оним што су видјели током јучерашње посјете Институт Торлак у Београду и додао да су били импресионирани затеченим стањем.

Он је рекао да у наредних 15 дана очекује и специјалисте који се баве конкретном прозводњом и додао да би пуна производња "Спутњика" у Србији могла да се започне за седам до девет мјесеци.

- Претпоставке су да ће после импресивних одзива за вакцину, ЕУ одобрити и "Спутњик" за цијелу Европу - изјавио је Поповић за ТВ "Пинк".

Према његовим ријечима, послије овог испитивања у ЕУ и извјештаја о вакцини "спутњик ве", Руси данас имају захтјеве од многих земаља, не само да је купују, него и да је производе.

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански је рекао да Русија у овом тренутку развија шест вакцина, те да је Русија поднијела захтјев за извоз ЕУ и добила дозволу у 24 земље.

Лазански је нагласио да је велика вијест то што су руски стручњаци стигли у Институт Торлак и додао да је ово одлична прилика да се Торлак дигне на онај ниво као што је некада био, као и да је то велика шанса за српску индустрију.

Он је додао да је то све посљедица одличних односа предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина и њихове сарадње на највишем државном нивоу.

- Русија гледа Србију као правог пријатеља. Међу првима су нам понудили заједничку производњу - рекао је Лазански.
Поповић је јуче са тимом руских стручњака посјетио лабораторију Торлак, након чега је изјавио да је руска делегација одобрила да у Институту Торлак у Београду почне прва фаза производње вакцине против вируса корона "спутњик ве".
 
(СРНА)