ИЗВОЗ СВИЊСКОГ МЕСА У КИНУ ОБРАДОВАО ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ИЗВОЗ СВИЊСКОГ МЕСА У КИНУ ОБРАДОВАО ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРПСКОЈ


Најава предсједника Кине Си Ђинпинга да ће за куповину производа у овом дијелу Европе до 2026. обезбиједити 170 милијарди долара, обрадовала је пољопривреднике Републике Српске. Тврде да су спремни да повећају производњу и задовоље захтјеве новог кинеског економског плана. Из Владе Републике Српске поручују да ће и новчано и административно подржати.

Неупоредиво већа сума за куповину производа из држава Централне и Источне Европе, квалитетнија контрола робе, али краћа чекања на граничним прелазима, дио су свеобухватног плана који је предложио предсједник Кине Си Ђинпинг. Нагласио је да су милијарде већ обезбијеђене, у првом реду за овдашње индустријалце и пољопривреднике.

- Кина планира да у наредних пет година прошири увоз из земаља ЦИЕ и да увезе робу вредну најмање 170 милијарди америчких долара. Морамо да јачамо сарадњу у области пољопривреде, тако да у наредних пет година, увоз пољопривредних производа из земаља ЦИЕ буде удвостручен - рекао је кинески предсједник.
 
Министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић каже да је ово огромна прилика, првенствено за узгајиваче свиња, и да је спреман да се састане са кинеским амбасадором како би што прије размотрили све опције драгоцјене сарадње.

- Свако унапређење, у смислу наших пољоприцредних производа на страним тржиштима, је добродошло и ми смо спремни додатно суфинансирати, подстицати и охрабривати произвођаче да производе за пласман на тако велико тржиште - нагласио је Пашалић.

Осигураном продајом производа свињогојци би ријешили највеће проблеме, каже узгајивач свиња из Бијељине Слободан Перић. Наглашава да би, у тим околностима, лако повећали обим производње и да би млади, који сад размишљају о исплативости тог посла, сигурно остали да раде и живе у Републици Српској.

- Пошто Европска унија наредне три године сигурно неће бити наше тржиште, можда има шансе да се нађемо на тржишту Азије пошто знамо да је Кина огроман потрошач свињског меса. Имали су и велик проблем са афричком кугом свиња, пала им је производња и сигурно ће наредних година бити потребна велика количина свињетине - истиче Перић.

Одлуку о великом улагању Си Ђинпинг је саопштио на самиту Кине и држава Централне и Источне Европе на којем је учествовао и предсједавајући и српски члан Предсједништва Милорад Додик.
 
(РТРС)