Митровић: Нови мост на Сави у функцији наредне године :: Semberija INFO ::

 

Митровић: Нови мост на Сави у функцији наредне године


Фото - Независне новине
ГРАДИШКА - Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас током посјете локацији градње новог моста на Сави код Градишке да је, према информацијама извођача радова, планирано да до јуна буде постављена челична конструкција цијелом дужином моста, који би требао да буде завршен до краја године.

Он је најавио да би нови мост у Градишци требао да буде завршен до наредне године, а да би требало да до 2025. буде завршена комплетна мрежа аутопутева у Републици Српској, чиме би овај дио Српске био повезан са Рачом и границом са Србијом.

"У наредних пет година ми ћемо имати повезану Рачу са Бањалуком и Коридором `Пет це` и овај мост ће бити већ сљедеће године у функцији, тако да су остварене све претпоставке за повезивање са сусједним државама, са Србијом у Рачи и са Хрватском мостом у Градишци, који представља један од најфреквентнијих граничних прелаза", рекао је Митровић новинарима.

Митровић је градилиште моста на ријеци Сави посјетио заједно са директором Јавног предузећа "Аутопутева Републике Српске" Душаном Топићем, те представницима извођача радова "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и надзора фирми "Кребс и Кифер Источна Европа", те Института ИГХ из Загреба.

Он је претходно са Топићем у Бањалуци разговарао и о изградњи Коридора "Пет це", односно спајања Оџака преко овог коридора и тунелом "Путниково брдо" са Федерацијом БиХ.

"Имамо ту три лота, од Вукосавља до Руданке, од Руданке до Јоховца и `ПутникоD0?о брдо`. Разговарали смо о томе у којој се фази налазе ови пројекти и у том дијелу сам пријатно изненађен. Ради се дио Јоховца, а у тендерској фази су друге двије дионице, тако да бисмо у наредне двије до три године требали завршити овај коридор", навео је Митровић.

Говорећи о изградњи аутопута Рача-Бијељина, Митровић је рекао да су расписани тендери, да постоје одређени технички проблеми у вези са финансирањем, али да је за очекивати да ће то у наредна два до три мјесеца бити ријешено.

Топић је током обиласка градилишта моста у Градишци потврдио да би његова изградња требала да буде завршена до постављеног рока на прољеће наредне године, те да прате у којој је фази планирана изградња везне саобраћајнице на хрватској страни.

"Тендер за извођача радова за ову саобраћајницу је у завршној фази и надамо се да ће почетком пуне грађевинске сезоне `Хрватске цесте` потписати уговор са извођачем радова за прва четири и по километра која обухватају гранични прелаз, мост преко канала Струг и везу са постојећом саобраћајницом у Новом Селу. Битно нам је да се и то заврши што прије како би се комплетан саобраћај могао пребацити на нови мост и наш аутопут", рекао је Топић.

Срна / Независне