Додик саслушан у Тужилаштву БиХ због афере Икона :: Semberija INFO ::

 

Додик саслушан у Тужилаштву БиХ због афере Икона


Фото - Радио Сарајево

Предсједавајући Предсједсједништва Босне и Херцеговине саслушан је у Тужилаштву БиХ у случају афере “Икона”.

Он је јутрос стигао у Тужилаштво на споредни улаз у Тужилаштво Босне и Херцеговине.

Милорад Додик је у децембру министру вањских послова Русије Сергеју Лаврову током посјете БиХ поклонио 300 година стару украјинску позлаћену икона Светог Николе. Казао је како јепронађена у Луганску.

Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба поручио је да Украјина и даље потражује икону коју је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поклонио руском министру вањских послова Сергеју Лаврову.

Огласила се и Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини. Наводе да од посљедњег састанка у децембру који су имали у Министарству спољних послова БиХ нема нових информација како је икона доспјела у БиХ.

СНСД-а је раније казао како икона вриједи 100-200 еура, да се може купити на интернету и да је икону Додику дала једна бањалучка породица.

Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу, а у међувремену Русија је вратила поклон.

Икона је стигла у кабинет Милорада Додика у Предсједништву БиХ и од тада није познато гдје се налази.

Позлаћена икона коју је Додик поклонио Лаврову током посјете Босни и Херцеговини 14. децембра носи печат који свједочи о томе да је била у власништву совјетске Украјине. Сумња се да је изнијета из Луганска, града на истоку Украјине који се налази од 2014. године под контролом проруских снага.

​БХРТ