Глобална алијанса за вакцине: Прве дозе у БиХ почетком фебруара :: Semberija INFO ::

 

Глобална алијанса за вакцине: Прве дозе у БиХ почетком фебруара


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – У Глобалној алијанси за вакцине (Гави) потврдили су "Независним" да би прве дозе вакцине путем ковакс механизма у БиХ требале да стигну почетком фебруара.

"Предвиђамо да ћемо свакој земљи која учествује у набавци вакцине пружити прву траншу  довољну да заштити приближно три одсто становништва у првој половини 2021. године", рекли су у Гави.

Додали су да ће ускоро имати више информација када је ријеч о томе које ће вакцине бити увезене у које земље, као и тачне рокове испоруке.

Иначе, за сутра је заказан састанак лидера земаља чланица ЕУ на којем ће се разговарати о солидарности ЕУ са трећим земљама када је ријеч о испоруци вакцина, али је речено да на састанку неће бити конкретизован термин, нити количина доза које би могле да стигну на Западни Балкан.

"Нема временског оквира за испоруку вакцина трећим земљама. Ситуација је већ довољно компликована унутар ЕУ због проблема у производњи. Наша је намјера да то реализујемо када будемо и сами довољно напредовали", објаснио је званичник ЕУ.

Додано је да земље Западног Балкана не треба да сумњају у принцип да ће "ЕУ бити ту за своје партнере" и да ће се залагати да вакцине" као глобално добро стигну до свих којима су потребне".

У Европској комисији су поручили земљама Западног Балкана да буду "стрпљиве још пар недјеља" и да се унутар ЕУ успоставља механизам који би требало да омогући партнерским земљама "приступ дијелу од 2,3 милијарде доза вакцина" које је ЕУ обезбиједила кроз заједничку набавку.

Састанак о теми вакцина против вируса корона одржаће у четвртак и Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ заједно са премијерима РС и ФБиХ, Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су за "Независне" појаснили да ковакс механизам има за циљ да подржи убрзање истраживања и производње вакцине против ковида-19, као и да омогући једнак приступ и дистрибуцији вакцина како би под истим условима могло бити заштићено становништво у свим земљама, а у складу са вриједносним оквиром који је дефинисала Стратешка савјетодавна група експерата за имунизацију СЗО (САГЕ).

"Од септембра 2020. године, девет вакцина-кандидата је дио иницијативе ковакс, а још девет кандидата су у фази процјене, а у току су разговори о набавци са додатним произвођачима", навели су у овом министарству.

Подсјетили су да се РС, у склопу ковакс механизма, пријавила за 400.000 доза вакцина, за 200.000 становника, а за које су недавно регулисане и укупне финансијске обавезе Републике Српске дефинисане потписаним споразумом.

"Поред овог механизма, исказане су одређене потребе у склопу набавки за вакцинацију против ковида-19 кроз механизме Европске уније, укључујући донацију вакцина, али и руске вакцине", закључили су у овом министарству.

"Опрема за хладни ланац већ је на путу ка БиХ, а први хладњак за дистрибуцију и чување вакцина који дарује УНИЦЕФ, требало би да буде у употреби крајем јануара", најавила је Ронак Кан, шефица представништва УНИЦЕФ-а у БиХ.

Она је понудила и експертну помоћ током цјелокупног процеса набаве вакцина. С тим у вези се очекује да ће у наредном периоду стручњаци УНИЦЕФ-а бити свакодневно на располагању Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине.

​Независне новине