Лукач: За Српску животе дало 784 припадника МУП-а :: Semberija INFO ::

 

Лукач: За Српску животе дало 784 припадника МУП-а


БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је животе за Републику Српску дало 784 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/, што показује колико је полиција била битан чинилац у стварању Републике.

Лукач је подсјетио да је Република Српске изгубила војску на коју је имала право по Дејтонском споразуму, те да је оног тренутка када је престала да постоји Војска Републике Српске полиција на себе преузела одржавање свих видова безбједности.


“Прошли смо много изазова, много захтјева за одржавањем мирног живота у Српској и МУП је много радио на томе. Кроз своју организациону структуру МУП се мијењао у зависности од изазова које смо имали пред собом. У посљедњих шест година 1.500 младих полицајаца улази у састав МУП-а, чиме добијамо нову снагу и потенцијал”, рекао је Лукач за РТРС.

Лукач је истакао да Република Српска неће дозволити да њена полиција буде ослабљења, што је доказано кроз све претходне године.

“Из године у годину смо јачали МУП. Људски ресурс је на првом мјесту, али је једнако важно квалитетно школовање, опремање и обука да би добили квалитетног полицајца. Мислим да смо то успјели да урадимо и наша Полицијска академија из године у годину има све боље младе полицајце, што се види широм Српске”, навео је Лукач.

Он је поновио да је власт у Републици Српској на вријеме заузела став да се на њеној територији не могу правити мигрантски кампови, да ниједна локална заједница не жели на својој територији да има такве центре, јер они угрожавају безбједност грађана.

“Да се та одлука показала исправном најбоље показује стање у Унско-санском катону. На подручју Федерације БиХ мигранти у току једне седмице направе више кривичних дјела него у Републици Српској за готово годину дана”, напоменуо је Лукач.

Он је поручио да ће МУП наставити да јача, да повећава своје капацитете у школовању младих кадрова, у опремању својих јединица.

Лукач је рекао да је циљ да Српска има спремну полицију да одговори свим изазовима, почевши од борбе против организованог криминалитета, откривања тешких кривичних дјела до свих других пријетњи безбједности.

“Имамо добре резултете у тим пословима, тако да смо неке видове криминална смањили на минимум. То говори да полиција ради на организован начин”, додао је Лукач.

​Срна / Глас Српске