Томљеновић: Рупе у земљи након потреса опасност су за становништво :: Semberija INFO ::

 

Томљеновић: Рупе у земљи након потреса опасност су за становништво


ЗАГРЕБ - Рупе које су се након земљотреса у централној Хрватској појавиле у земљи, посебно на подручју села Моченчани, представљају велику опасност за тамошње становништво, рекао је данас геотектоничар Бруно Томљеновић са Рударско-геолошко-нафтног факултета у Загребу.

Томљеновић је за ХТВ рекао да су током боравка на терену, тражећи косеизмичке деформације на површини, уочили на подручју села Меченчани изразиту појаву која је, како каже, велика геолошка опасност за тамошње становнике, јер њихове куће нису у тој мјери страдале у потресу.



Већина становника тог села још живи у својим кућама, али су се појавиле рупе због специфичне геолошке грађе тог подручја, рекао је Томљеновић, који се, иначе, бави проучавањем Земљине коре и процеса који се на њој дешавају.

Навео је да се може и даље очекивати појава таквих рупа, уз упозорење да би било посебно опасно уколико би се рупе појавиле испод кућа.

Догађа се и помјерање тла, за које је Томљеновић рекао да је очекивана нуспојава.

Објаснио је да се прије него што се догоде потреси у крајевима попут Јапана и Калифорније геодетским мјерењима често забиљеже помаци који су у супротном смијеру од оних који ће се накнадно догодити због потреса.

"Земљина кора донекле се понаша као еластично тијело, а у тренутку преласка границе еластичности покрети су супротни", додао је Томљеновић, што је такође уобичајено и очекивано.

Тврди да то не треба драматизовати, јер се, каже, неће ништа битно догодити за тај крај који се са овом серијом земљотреса са једне стране пространства улегао за 30-ак цм, а с друге издигао за 20 цм.

Верује да ће се то на неки начин поступно опет довести у неки положај који је био прије расједања тла.

Танјуг / Независне