Предсједник Вучић са Свете Горе честитао Божић :: Semberija INFO ::

 

Предсједник Вучић са Свете Горе честитао Божић


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у посети Хиландару, честитао је Божић свим вјерницима.

"Мир Божји - Христос се роди", навео је предсједник Србије на Твитеру.


Вучић је рано јутрос у 2.00 присуствовао Божићној служби, а затим у 7.00 Божићној литургији.

Српски предсједник ће данас обићи све радове на обнови манастира Хиландар, тешко страдалог у великом пожару у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Посјета Вучића манастиру Хиландар је прва званична предсједничка посјета том српском манастиру у посљедње двије деценије.

Предсједник Србије Александар Вучић Бадње вече и Божић проводи у Хиландару, на Светој Гори, у знаку поштовања и ријетких почасти са којима је дочекан јуче поподне у најважнијој српској светињи.

Предсједника Вучића су, на доласку, испред манастира дочекали игуман Хиландара, архимандрит Методије и велики број монаха, како за Тањуг свједочи министар Ненад Поповић, који прати предсједника у посјети.

На улазу у манастир, у част српског предсједника, првог послије 20 година којег су званично угостили монаси Хиландара, биле су истакнуте три заставе: српска, грчка и хиландарска, што се чини само о великим празницима и када долазе највиши гости.

Одмах по доласку, игуман Методије пратио је предсједника Вучића у Саборни храм Ваведења Богородице, у који су ушли сами њих двојица.

Игуман је потом оставио српског предсједника да се сам поклони светињама и проборави неко вријеме у Храму.

То се, како објашњава министар Поповић, сматра великом почашћу, која се ријетко, скоро никад не указује посетиоцима, без обзира на ранг.

Вучић се, иначе, најдуже задржао пред иконом Богородице тројеручице.

Послије тога, председник Вучић разговарао је са старјешинством манастира Хиландар са игуманом Методијем на челу, а потом је архимандрит у његову част приредио свечану Бадњу вечеру, за "скромном, али предивном манастирском трпезом", у најужем кругу, односно у присуству само два монаха, поред два госта из Србије.

Предсједник Вучић је јутрос у 2.00 присуствовао Божићној служби, а у 7.00 ујутру и Божићној литургији.

За 9.30 планиран је Божићни ручак у новој трпезарији, реновираној прошле године, а предсједник Вучић биће њен први гост тог ранга.

Трпезарија иначе има камене столове, на какве има право само неколико од укупно 20 манастира на Светог Гори, и то само они који су царске лавре.

Српски предсједник ће данас обићи све радове на обнови манастира Хиландар, тешко страдалог у великом пожару у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Манастир Хиландар, један од три негрчка манастира на Светој Гори, основали су 1198. велики жупан Стефан Немања и његов син Растко, то јест монаси Симеон и Сава.

Само двије године након оснивања, у манастиру је преминуо монах Симеон, а легенда каже да је на мјесту на коме је он сахрањен у некадашњој цркви Ваведења Богородице, коју је касније краљ Милутин обновио, никла чудесна лоза.

Поред краљева Милутина и Стефана Уроша Првог, манастир Хиландар је, према доступним подацима, помагао и цар свих Срба и Грка, Душан Силни, али и многи други српски владари, попут кнеза Милоша Обреновића, затим кнеза Александра Обреновића, а познато је да је у посјету овој светињи ишао и краљ Петар Први Карађорђевић.

У ризници Хиландара чувају се бројне реликвије и иконе, а ту је и икона Богородице Тројеручице, као и Богородице Одигитрије, најстарије сачуване мозаичке иконе настале почетком 13. вијека.

Манастир чува и рад монахиње Јефимије, намијењен њеном сину Угљеши Деспотовићу, као и завјесу руског цара Ивана Четвртог Грозног, али и завјесу за иконостас монахиње Јефимије и многе друге предмете, од историјске, али и духовне вриједности српског и других православних народа.

Почетком марта 2004. године Хиландар је тешко страдао у пожару, чак више од половине манастирских здања је изгорјело или оштећено.

Мада је обнова почела врло брзо након тога, чињеница да се поштују канони, као и да се не ради на црквене празнике и недјељом, а и да се до Свете Горе стиже бродом, те да су неопходна значајна материјална средства, довела је до тога да обнова није брзо текла.

До 2017. године је око 65 процената уништеног манастирског комплекса обновљено.

Танјуг / Глас Српске