Богата археолошка збирка заплијењена на граници Србије :: Semberija INFO ::

 

Богата археолошка збирка заплијењена на граници Србије


Цариници Србије су у сарадњи са полицијом у уторак, 29. Децембра, на граничном прелазу Српска Црња открили и спријечили покушај кријумчарења археолошке збирке са више од 2.000 антиквитетних предмета из различитих периода, навела је Управа царине. Ова збирка откривена је на улазу у Србију, у камиону румских регистарских ознака којим је управљао 46-годишњи српски држављанин.

"Камион који је превозио дијелове за паркет из Украјине ка Србији дошао је на ред за редовну улазну контролу током вечери, а возач је на питање цариника шта има да пријави, рекао да носи само двије кесе бомбона и пар шерпи, као и да превози робу наведену у царинској документацији", наводи се у саопштењу.

"Током детаљног прегледа возила, утврђено је да су кабина камиона и бочни бокс за алат пуни непријављених антиквитетних предмета из најразличитијих периода: бронзаног доба, византијског периода, из средњег вијека, али и предмети старих Словена и Келта", додаје се.

Цариници су пребројали 2.113 предмета међу којима су најбројнији привесци, прстење, оруђе и оружје, једна већа камена и више мањих металних фигура. Међу украсним предметима има и наруквица, брошева, као и шнала за косу, док се међу оружјем нашло доста врхова за копља, стријела, сјекира, чак и један буздован. Од свакодневних употребних предмета збирка садржи и неколико кашика, игала, сјекача, кључева, мамуза, копчи за каишеве, дугмади и новчића.

"С обзиром на величину и разноликост збирке, немогуће је утврдити вриједност без стручне процјене, те ће сви предмети бити упућени на вјештачење. Евидентно је, међутим, да се ради о великој историјско-археолошкој вриједности", истиче се.

"Возач је након откривања прекршаја цариницима рекао да збирка није његова, већ да је пристао да је за малу новчану надокнаду превезе из Украјине до Србије, те да му је речено да ће га неко контактирати након што пристигне у земљу", навела је Управа царина.