Вишковић: Влада ће материјално помоћи Козарској Дубици и Костајници :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Влада ће материјално помоћи Козарској Дубици и Костајници


БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио да ће Влада Српске на данашњој сједници донијети одлуку да материјално помогне општинама Козарска Дубица и Костајница које су претрпјеле штету у данашњем земљотресу, те оцијенио да су републичке институције у првој реакцији након природне непогоде адеквадно одговориле.

“Немамо људске жртве и зато можемо бити задовољни. Људске животе не можемо надкнадити, а материјалну штету можемо”, рекао је за АТВ Вишковић који је јуче са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић посјетио ове двије општине које су најпогођеније данашњим земљотресом.


Он је потврдио да ће стручњаци из Републичке дирекције за обнову и изградњу обићи неке објекте, попут средње школе или зграде општине у Костајници и процијенити да ли су безбиједни за даљу употребу и шта треба урадити ради санације.

Вишковић је напоменуо да је након земљотреса одлучено да се данас заврши прво полугодиште у овој школској години у Републици Српској, јер се није хтјело ризиковати.

“Дјеца су фактички од данас на зимском распусту, па ћемо искористити то вријеме за санацију, посебно школских објеката”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада материјално помоћи Козарској Дубици и Костајници, да се становницима тих локалних заједница санира штета настала у земљотресу.

“У овом моменту приоритет ће бити грађани и објекти за становање, налазимо се на крају мјесеца гдје очекујемо и сњежне падавине и све непогоде и морамо учинити све да штету на објектима станоновања санирамо”, навео је он.

Вишковић наглашава да у Костајници има одређени број грађана који се плаше да се врате у своје домове због могућности нових подрхтавања тла, јер су географски најближи епицентру земљотреса који је био у Петрињи у Хрватској.

“Одређени број грађана чији су објекти оштећени смјештен је у објекат који је током пандемије вируса корона намијењен као прихватни центар, а неки ће преспавати код родбине и пријатеља. Разговарао сам са начечником Костајнице Николом Јањетовићем да они којима је причињена штета, на трошак Владе Српске изнајме станове за живот док њихови објекти не буду доведени у стање употребе”, рекао је Вишковић.

Вишковић сматра да су републичке институције адекватно одговориле у свим недаћама од поплава, великих сњежних падавина, земљотреса, невремена, вируса корона...

“Учинили смо доста да наше институције, прије свих Цивилна заштита и Министарство унутрашњих послова, ватрогасне јединице и све друге које би требало прискоче у помоћ, остале смо довели у ниво да могу у сваком тренутку да на адекватан начин одговоре на сваку од катастрофа”, рекао је он.

Вишковић истиче да институције Српске имају и по закону и својим актима разрађене планове.

“Земљотрес је регистрован у 12.20 часова, а већ у 12.30 часова смо имали саопштења како да се грађани понашању, да се смањи паника јер се тада могу десити и неке нежељене ствари. Адекватно смо одговорили и грађани су имали захваљујући медијима све информације и знали су како треба да се понашају и одговоре”, рекао је он.

Вишковић је поручио да сви треба да буду оптимисти, да ће ова тешка година убрзо проћи и да се треба окренути будућости.

​Срна / Глас Српске