Сеизмолошка служба Хрватске: Земљиште ће се трести дуже вријеме :: Semberija INFO ::

 

Сеизмолошка служба Хрватске: Земљиште ће се трести дуже вријеме


ЗАГРЕБ - Директор Сеизмолошке службе Инес Иванчић потврдила је да су централну Хрватску јутрос потресла два нова јача потреса са епицентром на подручју Петриње, магнитуде 4,7 и 4,8 степени Рихтерове скале, истичући да ће се земљиште и даље трести и то дуже вријеме.

Потрес у 6.15 часова био је магнитуде 4,7, а онај нешто касније 4,8 с епицентром на подручју Петриње.

"Земљиште ће се трести дуже вријеме, јучерашњи потрес био је разоран и иза њега ће с великом сигурношћу услиједити велики низ потреса, међу којима ће, сасвим сигурно, бити јачих", рекла је она хрватским медијима.

Она је истакла да ће и слабији потреси имати утицаја на објекте у Петрињи и Сиску који су оштећени у јучерашњем потресу.

Европски медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ) објавио је да је потрес снаге 4,7 Рихтера који је јутрос у 6.15 пробудио становнике централне Хрватске, био 38. потрес који се осјетио у Хрватској у посљедњих 49 часова.

Након 11 минута исто подручје погодио је још један потрес магнитуде 4,8 по Рихтеру, а три минуте касније један од 3,9, што значи да је тај посљедњи био 40. потрес који се осјетио у задњих 49 часова.

У јучерашњем потресу од 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седам особа. Материјална штета је огромна, а у Петрињи готово да нема грађевине која није оштећена.

​Срна / Независне