Донирано више од милион КМ, хуманитарни број позван 67.660 пута :: Semberija INFO ::

 

Донирано више од милион КМ, хуманитарни број позван 67.660 пута


БАЊАЛУКА - У хуманитарној акцију “С љубављу храбрим срцима” за покретању прве банке хуманог млијека у Републици Српској до сада је путем донација прикупљено више од милион КМ, док је хуманитарни број 1411 позван 67.660 пута.

У Бањалуци је одржано донаторско вече поводом традиционалне манифестације “С љубављу храбрим срцима”, које се организује под покровитељством предсједнице Републике Жељке Цвијановић, а прикупљена средства намијењена су покретању прве Банке хуманог млијека у Републици Српској.

Србија донира 250.000 евра за оснивање прве банке хуманог млијека у Српској, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Она се путем видео линка обратила на донаторској вечери поводом традиционалне манифестације "С љубављу храбрим срцима", која је се одржава под покровитељством предсједнице Републике Жељке Цвијановић.

Због епидемиолошке ситуације, ове године донаторско вече организовано је само уз прикладан телевизијски програм, који је емитован на Радио-телевизији Републике Српске и Алтернативној телевизији.

Хуманитарни број 1411 биће отворен до 31. децембра путем којег грађани могу донирати једну КМ за оснивање прве банке хуманог млијека у Републици Српској.

Традиционална манифестација “С љубављу храбрим срцима”, организује се под покровитељством предсједника Републике Српске, а прикупљена средства намијењена су покретању прве банке хуманог млијека у Српској.

Захвалност Цвијановићевој за залагање да Српска добије Банку хуманог млијека

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице” Милева Мировић Танић захвалила је предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, која је покровитељ акције “С љубављу храбрим срцима”, за велико залагање да Српска коначно добије банку хуманог млијека.
“Ми сами, као удружење, то не бисмо могли и о томе смо само маштали. Не можемо довољно да се захвалимо предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић на овој акцији и њеном великом залагању да нам помогне. Банка хуманог млијека је улагање у оно најважније, а то су наша дјеца”, поручила је Танићева.

Она је прецизирала да десет одсто свих порода у Републици Српској чине пријевремено рођене бебе, а то је 350 беба годишње.

“Наше удружење пружа подршку родитељима пријевремено рођене дјеце, првенствено психолошку, јер се свака мајка, па и читава породица, нађе у шоку када се то деси. Пратимо и све оно што је потребно нашим жмрвицамаж на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и настојимо да олакшамо нашим херојима, докторима и медицинском особљу, које свакодневно брине о нашим жмрвицамаж”, истакла је Танићева.

Она је изразила наду да ће вечерас бити сакупљено довољно новца да и Република Српска добије своју банку хуманог млијека.

“Банка хуманог млијека ће нам омогућити да у сваком тренутку имамо мајчино млијеко за бебу. Нашој дјеци је потребно оно најбоље, а мајчино млијеко је најбоље за њих”, рекла је Танићева.

Према њеним ријечима, психичко је олакшање када мајке које на свијет донесу пријевремно рођену дјецу знају да постоји банка хуманог млијека. Ако оне немају млијека, има га у банци и неће недостајати њиховој дјеци”, појаснила је Танићева.

Она је позвала грађане да подрже ово удружење, јер је ово историјски тренутак. “Бићемо 250. банка хуманог млијека у Европи, од чега их је 38 у Италији, а у региону Србија има три, док Хрватска има једну банку. Ми ћемо сигурно имати здраву дјецу уколико им будемо давали мајчино млијеко”, нагласила је Танићева.

Мирошљевић: Успостављање Банке хуманог млијека процес

Начелник Клинике за дјечије болести Универзитетског центра /УКЦ/ Републике Српске Владимир Мирошљевић рекао је да је успостављање банке хуманог млијека процес и када је ријеч о томе истакао изванредну сарадњу са Институтом за неонатологију у Београду.
“Мора да постоји банка хуманог млијека и донор, а то су мајке, или оне које леже у болници док леже и њихова дјеца или су код кућа, али су тестиране на одређене тестове и урађене су лабораторијске анализе које морају бити уредне”, рекао Мирошљевић у оквиру традиционалне манифестације “С љубављу храбрим срцима”, која се организује под покровитељством предсједника Републике Српске, а прикупљена средства намијењена су покретању прве банке хуманог млијека у Републици Српској.

Он је додао да је важан транспорт тог млијека, а да се у банци обавља процес пастеризације, а потом млијеко иде на замрзавање на температури од минус 20 степени гдје може да стоји и годину дана.

“Када се укаже потреба за таквим млијеком на нашој клиници, количине млијека за тај дан биће одмрзнуте и припремљене за сутрадан. Како се дијете буде развијало количине млијека ће се повећавати”, појаснио је он.

Мирошљевић је рекао да је сљедећи корак у УКЦ-у простор за банку млијека, те захвалио директору ове установе Влади Ђајићу захваљујући којем се, како је навео, ушло у процес реконструкције простора што ће бити завршено за мјесец два.

Он је рекао да је ће поред њега на Институт за неонатологију у Београд ускоро путовати још један љекар и три медицинске сестре, те ће радећи са колегама стећи велико искуство.

“Протокли су већ стигли и представљају огромно богатство. Када вам се нешто тако нуди онда не знам шта вас може спријечити да то урадите на добар и квалитетан начин”, рекао је Мирошљевић за РТРС.

Мирошљевић је навео да је мајчино млијеко најбоље за правилан развој дјетета, али да нико никада није направио млијечну формулу која је једнака мајчином млијеку, гдје је све садржано.

Он је навео како љекари и особље на УКЦ-у дају све од себе да помогну пријевремено рођеним бебема.

Срна / Глас Српске