Нова банка докапитализована са 30 милиона марака :: Semberija INFO ::

 

Нова банка докапитализована са 30 милиона марака


БАЊАЛУКА - Нова банка а.д. Бањалука успјешно је докапитализована са 30 милиона КМ путем јавне понуде акција на берзи.

Нова банка је 30. емисијом хартија од вриједности емитовала укупно 30.000.000 акција номиналне вриједности од једне КМ по акцији, укупне номиналне вриједности емисије 30 милиона КМ. Емисија је вршена с кориштењем права прече куповине постојећих акционара.

У првом дијелу јавне понуде, у којем је постојало право прече куповине, то право искористила су четири постојећа акционара, која су уписала и уплатила укупно 26.617.206 редовних обичних акција. 

Након истека права прече куповине, остатак емисије у износу од 3.382.794 акција понуђен је на Бањалучкој берзи јавном понудом.

Продајни налог у систем Бањалучке берзе унесен је у петак, 18. децембра, а закључивање послова почело је у четвртак, 24. децембра. Првог дана закључивања послова реализована је цјелокупна понуђена количина акција.

У случају прече куповине цијена по акцији била је 0,50 КМ.

"Циљ прикупљања новчаних средстава емисијом акција је повећање основног капитала и стопе регулаторног капитала у складу са стратешким планом банке, навела је банка у образложењу докапитализације.

Емитоване акције банка ће укључити у обрачун (редовног) основног капитала, у складу са чланом 22. Одлуке о израчунавању капитала банака.

Домаћи стручњаци се слажу с оцјеном да је позитивна чињеница да су домаћи инвеститори исказали спремност да изврше куповину ових акција, јер то значи да ће највећа домаћа банка остати под домаћом контролом. Стручњаци се слажу да се у пракси показало да је земљама практичније и лакше пребродити финансијске и економске кризе ако банке контролишу људи који у тој земљи живе и тамо остварују своје финансијске интересе.

Већину новца уплатили су постојећи акционари.

Иначе, право прече куповине је законско право које може искористити сваки акционар како би задржао процентуално учешће које је имао прије самог поступка.

У конкретном случају цијена од 50 фенинга је била идентична тржишној, па су акционари могли или да продају или да стекну акције по овој вриједности.

Већински власник Нове банке је компанија "МГ Минд" из Мркоњић Града, која након завршене јавне понуде за преузимање посједује 86,8 одсто акција банке. Протеклих мјесеци власничка структура у овој банци претрпјела је значајне промјене. Међу првих десет акционара тако више нема "Инвест Нове" из Бијељине, у чијем посједу је било 5,3 одсто акција, као ни бањалучке компаније "Ланацо".

Према подацима из финансијског извјештаја, Нова банка је у 2019. години остварила нето добит од 12,18 милиона КМ.

Актива Нове банке на крају те године износила је око 2,179 милијарди, док је. капитал износио око 168,91 милион КМ.

Годину су завршили са 713 запослених.

Нова банка, осим у Републици Српској, послује и на подручју Федерације БиХ.

Независне новине