Беч: Отворена српска библиотека са више од 5.000 наслова :: Semberija INFO ::

 

Беч: Отворена српска библиотека са више од 5.000 наслова


БЕЧ - Српска библиотека са више од 5.000 наслова отворена је јуче у Бечу, а књиге су доступне свим припадницима српске дијаспоре.

Отварање библиотеке организовано је Српски центар, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, у присуству ограниченог броја људи.


Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић рекао је да су библиотеке и раније постојале у српским удружењима у Бечу, али да је ово у Српском центру најврједније и представља матицу библиотечког фонда, који ће бити доступан свима.

Библиотечки фонд чине књиге које су дијелом дариване из Конзуларног одјељења Амбасаде Србије у Бечу, неке су донација Службеног гласника, а дио је стигао као поклон од Народне библиотеке Србије и Библиотеке града Београда.

“Сада у Бечу, у коме живи велики број наших сународника, имамо простор у коме су књиге, различите тематике, жанрова, доступне сваком”, рекао је Родић.

Члан Управног одбора Српског центра Никола Осмокровић рекао је да су у том удружењу задовољни да су им услови коначно дозволили да отворе библиотеку са више од 5.000 наслова.

Првобитно је било планирано да библиотека буде отворена 13. марта, али је одгођено због епидемија корона вируса, преноси Радио-телевизија Војводине.

Српски центар је удружење чији је циљ промоција српског културног стваралаштва умјетника из матичних држава, али и културних стваралаца који живе у Аустрији, а постоји од 1995. године.

Срна / Глас Српске