Сенат САД-а усвојио резолуцију поводом 25 година од Дејтонског споразума :: Semberija INFO ::

 

Сенат САД-а усвојио резолуцију поводом 25 година од Дејтонског споразума


ВАШИНГТОН - Амерички Сенат усвојио је резолуцију поводом обиљежавања 25 година од Дејтонског споразума, коју је предложио сенатор Шерод Браун (Охајо).

У резолуцији је наведено да САД подржавају територијални интегритет Босне и Херцеговине и једнакост свих народа према Дејтонском мировном споразуму, те охрабрују власти БиХ да наставе с напорима за чланство у Европској унији и Сјеверноатлантском савезу.

Како јавља "Дневни аваз", истакнуто је да је споразумом окончан рат у Босни и Херцеговини и успостављен мир, те да су етничко чишћење и концентрациони логори кориштени као средство рата против мушкараца, жена и дјеце Бошњака, што је кулминирало злочином у јулу 1995. у Сребреници, гдје је 8.000 младића и мушкараца било заточено и убијено.

"Од потписивања Дејтонског мировног споразума влада и народ Босне и Херцеговине раде у партнерству с међународном заједницом на изградњи мирног и демократског друштва заснованог на владавини закона, поштивању људских права и слободном тржишту", наведено је између осталог у резолуцији.

Такође, поздравља се преданост власти и народа Босне и Херцеговине миру и сарадњи 25 година након Дејтонског мировног споразума те потичу власти да наставе напредовати у рјешавању својих уставних питања и побољшању своје економске политике док напредује према чланству у НАТО-у и ЕУ.

​Фена / Независне новине