Бајден: Дејтон донио мир, али посао није завршен :: Semberija INFO ::

 

Бајден: Дејтон донио мир, али посао није завршен


Новоизабрани предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден поручио је како се данас придружује међународној заједници и људима у Босни и Херцеговини у обиљежавању 25. годишњице Дејтонског споразума, који је окончао рат у Босни и Херцеговини, за којег је Бајден рекао да је најгори сукоб на европском континенту од Другог свјетског рата.

"На данашњи дан славимо напоре миротвораца, а жалимо за губитком око 100.000 живота и расељавањем милиона других", рекао је Бајден, јавио је репортер Ал Јазеере.

Дејтонски споразум донио је мир у Босну и Херцеговину и потврдио њезин суверенитет, територијални интегритет и независност, поручио је новоизабрани амерички предсједник. Ипак, додао је, четврт вијека касније, јасно је да је посао на промицању правде, помирења и функционалне, мултиетничке Босне и Херцеговине - недовршен.

"Пречесто смо видјели како национализам побјеђује државни интерес уз богаћење неколицине, а не провођење реформи у корист већине", рекао је Бајден.

"Ова годишњица прилика је за све стране да размисле о свјетлијој будућности и да се поново обвежу на тешке, али нужне кораке за изградњу потпуно функционалне Босне и Херцеговине за све њене грађане. Као предсједник, радујем се сарадњи с међународном заједницом и грађанима Босне и Херцеговине како би се напокон остварило обећање из Дејтонског споразума - просперитетна, праведна и демократска Босна и Херцеговина у срцу Европе - цијела, слободна и мирна", рекао је новоизабрани амерички предсједник, који би дужност од актуелног предсједника Доналда Трампа требао преузети наредни мјесец.

Агенције / Глас Српске