Кошарац: Међународна заједница неће наметати Србима у каквој БиХ желе да живе :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: Међународна заједница неће наметати Србима у каквој БиХ желе да живе


Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да нико из међународне заједнице, ма како моћан био, а поготово бошњачки политички званичници, неће моћи српском народу у РС да намећу рјешења и одговор на питање у каквој БиХ желе да живе.

Коментаришући скуп који је, поводом 25 година од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, одржан прије двије вечери у сарајевској Вијећници, а на који није позван нико од представника власти и институција из Републике Српске, Кошарац је јавно упитао коме и чему служе такви скупови.

"Скупови без представника Републике Српске на којима се прича о Дејтонском споразуму и будућности БиХ промашена су прича и трагикомичан покушај високог представника Валентина Инцка, појединих амбасадора и званичника СДА да игноришу ставове и вољу Срба у РС и изабраних представника српског народа у БиХ", оцијенио је Кошарац у писаној изјави за медије.

Према његовим ријечима, бројни међународни званичници, међу којима је већина бивших високих представника и званичника који су дипломатску каријеру изградили на антисрпским ставовима, 25 година од закључења Дејтонског мировног споразума схватили су као прилику за оркестриране нападе на Републику Српску и отворено лобирање за њен нестанак и стварање квазиграђанске БиХ под бошњачком доминацијом.

"Апсурдна је ситуација да кршење и промјену дејтонског Устава заговара високи представник, чији је задатак да штити Дејтон и надгледа његову примјену. Слично се понашају и поједини амбасадори, који нам свакодневно читају лекције, отворено и безобзирно се мијешајући у унутрашње послове земље, која себе зове сувереном и која жели кандидатуру за улазак у Европску унију", поручио је Кошарац.

Он је упозорио да заговарачи промјене дејтонског Устава мимо воље српског, па и хрватског народа у БиХ, угрожавају мир и достигнути степен помирења међу конститутивним народима и грађанима ове земље.

"Они који би да од БиХ направе државу под бошњачком доминацијом, подстичу и билдају најрадикалније бошњачке политичаре, попут Бакира Изетбеговића и Бисере Турковић, који ставове међународних званичника користе за упућивање страшних увреда на рачун српског народа и највиших представника Републике Српске у БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио на чињеницу да се дејтонски Устав може мијењати само договором и консензусом свих страна које су потписале мировни споразум.

"На оно што нуде Бакир и Бисера у некој њиховој БиХ, никада неће пристати српски народ у Републици Српској. Тога би међународни званичници, који подржавају политику најрадикалнијих бошњачких политичара, требали да буду свјесни", закључио је Кошарац.

Срна / Независне новине