УН ПРОГЛАСИЛЕ 27. ДЕЦЕМБАР МЕЂУНАРОДНИМ ДАНОМ ПРИПРЕМЉЕНОСТИ ЗА ЕПИДЕМИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

УН ПРОГЛАСИЛЕ 27. ДЕЦЕМБАР МЕЂУНАРОДНИМ ДАНОМ ПРИПРЕМЉЕНОСТИ ЗА ЕПИДЕМИЈЕ


Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом се 27. децембар проглашава „Међународним даном припремљености за епидемију”, јер је ширење ковида 19 показало недостатке предвиђања на овом пољу.

У тексту резолуције се позивају све земље чланице, тијела Уједињених нација и друге глобалне, регионалне и субрегионалне организације, приватни сектор, цивилно друштво, укључујући невладине организације, да „сваке године обиљежавају овај дан”.

У резолуцији се подстичу 193 земље чланице УН да организују „информативне и активности које подижу спремност са намјером да истакну значај спречавања епидемија и грађења чврстог партнерства за борбу са њима”.

У овом документу се тражи од Свјетске здравствене организације, коју су САД критиковале због нетранспарентности у борби са вирусом, да „допринесе прослави” овог међународног дана.
Ову резолуцију је коспонзорисало 16 земаља међу којима су Канада, Шпанија и Јужна Кореја.

У пандемији коронавируса је умрло више од 1.53 милиона људи у свијету, по извјештају АФП од 7. децембра. Око 67 милиона људи је регистровано као заражено од којих је више од 42,6 милиона излијечено.

Semberija info