СДП-ови амандмани на Устав БиХ нису у складу са Уставом :: Semberija INFO ::

 

СДП-ови амандмани на Устав БиХ нису у складу са Уставом


САРАЈЕВО - Уставноправна комисија Представничког дома Парламента БиХ није утврдила усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ приједлога неколико амандмана на Устав БиХ о избору извршне и законодавне власти у БиХ.

Овим амандманима, који су предложили посланици Клуба СДП-а, предвиђа се да се умјесто Предсједништва БиХ бирају предсједник и два потпредсједника, као и да се на чело извршне власти бира премијер.

Представнички дом би, према овом приједлогу, требао да броји 87 чланова умјесто 42, а Дом народа умјесто досадашњих 15, имао би 21 делегата.

Приједлог амандмана два, три, четири и пет на Устав БиХ нису подржали чланови Комисије из СНСД-а и ХДЗ-а, њих четворо, док су три посланика СДП-а и СДА гласала "за".

Подршку Комисије није добила ни иницијатива посланика из клубова ХДЗ-а БиХ и ХНС-а којом траже да се 23. август обиљежава као "европски дан сјећања на све жртве тоталитарних и ауторитарних режима".

Члан Комисије из СНСД-а Небојша Радмановић рекао је да су ставови у вези с овом иницијативом "необични" и да је неприхватљиво изједначавање неких режима са фашизмом.

Он је рекао да са послаником Николом Ловриновићем, који је предлагач иницијативе, неће детаљније расправљати на сједници Комисије, већ да ће детаљно о томе разговарати на сједници Дома.

- Изједначавање фашизма са било чим је афирмација највећег зла у цивилизацији - рекао је Ловриновић.

Ловриновић сматра да се ничим не изједначавају антифашизам и фашизам, него да су тоталитарни режими донијели највеће зло.

Комисија је данас једногласно усвојила ицијативу посланика из СДА Дениса Звиздића којом Представнички дом задужује Савјет министара да у року од 30 дана од дана усвајања иницијативе у парламентарну процедуру упути пријелог за измјене Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ како би се извршила хармонизација са регулативама ЕУ, у смислу међународног промета и набавке лијекова.

Радмановић је рекао да посланици из Републике Српске подржавају ову иницијативу, али да се мора водити рачуна о уставним надлежностима на нивоу БиХ и ентитета.

Комисија је утврдила усаглашеност са Уставом и правним системом и за Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, чији је предлагач Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ, као и за извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2019. годину.

Подршку чланова Комисије добила је и иницијатива посланика Едите Ђапо (СББ) која се тиче неодузимања двојног држављанства са земљама које су промијениле своје законодавство или да се с тим земљама закључе билатерални споразуми.

Чланови Комисије подржали су и Звиздићеву иницијативу којом се задужује Савјет министара да најкасније у року од 90 дана од усвајања иницијативе у парламентарну процедуру упути пријелог закона о попису становништва, домаћинстава и установа у БиХ, као би се попис могао обавити најкасније до 2023. године

Претходно је било наведено да је Савјету министара дат рок од 60 дана, након чега је Радмановић изразио сумњу да је могуће у тако кратком року припремити приједлог закона, након чега је Комисија продужила тај рок на 90 дана.

Срна / Глас Српске