ЕУ условљава помоћ БиХ од 250 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

ЕУ условљава помоћ БиХ од 250 милиона евра


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Европска уније ће исплату половине макрофинансијске помоћи БиХ у износу од 250 милиона евра условити поштовањем осталих програма на које се БиХ обавезала, укључујући и наредни проширени аранжман с Међународним монетарним фондом (ММФ).

Наиме, како је "Независним" речено у Делегацији ЕУ у БиХ, ЕУ одржава блиску координацију, не само унутар служби саме Европске комисије, већ и са међународним организацијама попут Свјетске банке и ММФ-а.

"Тако би се осигурала комплементарност и синергије са програмима помоћи ЕУ и релевантним програмима и активностима међународних финансијских институција које се тичу њихових политика", појашњено нам је.

Иначе, у Делегацији појашњавају да ће 250 милиона евра бити исплаћено БиХ на име ублажавања посљедица ковида и очувања радних мјеста у БиХ, а то ће бити подијељено у двије транше.

"Прва транша ће БиХ бити на располагању чим потпише и ратификује пакет макрофинансијске помоћи, док ће друга транша бити исплаћена након што се испуне услови предвиђени Меморандумом о разумијевању који се односе на бољи институционални оквир за макроекономску анализу и планирање, стабилност финансијског сектора те добро управљање и борбу против корупције", појашњено нам је.

На овај начин ЕУ је директно одговорила на захтјеве бројних грађана и удружења који су инсистирали да се властима у БиХ новац не даје без чврстих гаранција да ће бити испоштовани сви реформски захтјеви ЕУ, Свјетске банке, ММФ-а и других међународних партнера.

Они прецизирају да се услови односе на недостатке у економском сектору који су идентификовани током економског и финансијског дијалога са ЕУ о Програму економске реформе БиХ за 2020. годину те након тога у заједничким министарским закључцима из маја 2020. године.

Ендрју Џуел, стални представник ММФ-а у БиХ, за "Независне" је рекао да ММФ координише своје програме с ЕУ и другим партнерима.

"Макрофинансијска помоћ ЕУ јесте повезана с нама, барем колико сам ја то схватио, мада би то требало да потврдите код њих. Нјихових 250 милиона евра макрофинансијске помоћи подијељено је у двије транше, с тим да је прва без услова, а друга транша ће бити условљена перформансама кад је у питању програм ММФ-а", рекао нам је Џуел.

У Делегацији ЕУ подсјећају да је ЕУ издвојила 80,5 милиона евра бесповратних средстава у одговору на пандемију ковида у БиХ, с циљем, како појашњавају, да се сачувају животи и радна мјеста.

"Од ове помоћи, седам милиона евра издвојено је за здравство, а 73,5 милиона евра биће издвојено за социоекономски опоравак. Ова помоћ ће обухватати програме: "ЕУ4Бусинесс", односно подршку локалном економском развоју, "ЕУ4Агри", подршку модернизацији пољопривредно-прехрамбеног сектора, "ЕУ4СМЕс", подршку дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа, "ЕУ4Траде", подршку надоградњи регулаторних и процедуралних оквира за трговину, те додатне пројекте са фокусом на оснаживање конкурентности, иновација, пољопривреде и руралног развоја", појашњавају у ЕУ.

У вези с аранжманом с ММФ-ом, с Мартином Петријем, шефом Мисије ММФ-а за БиХ, недавно су разговарали путем видео-линка на одвојеним састанцима Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, и Радован Вишковић, предсједник Владе РС. Вишковић је истакао да су у буџету за 2021. годину инвестициона улагања планирана у двоструко већем износу у односу на ову годину, с циљем очувања и отварања нових радних мјеста. РС ће припасти 33 одсто од 1,5 милијарди марака, колико је предвиђено новим аранжманом. Тегелтија је захвалио ММФ-у на помоћи и исказаној спремности за наставак техничке и финансијске подршке БиХ.

Независне новине