Комисија Представничког дома парламента БиХ: Савјет министара да отклони проблеме које је идентификовао ОЕБС :: Semberija INFO ::

 

Комисија Представничког дома парламента БиХ: Савјет министара да отклони проблеме које је идентификовао ОЕБС


САРАЈЕВО- Привремена истражна комисија Представничког дома парламента БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ усвојила је закључке којима се, између осталог, од Савјета министара тражи да предузме кораке за отклањање проблема у правосуђу које је идентификовао ОЕБС у свом извјештају.

Предсједавајући Комисије Дамир Арнаут из Наше странке подсјетио је на изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да БиХ неће добити статус кандидата за чланство у ЕУ, ако не буде напретка на реформи правосуђа.


Члан ове комисије Алма Чоло из СДА навела је да у БиХ има 377 тужилаца и да су, иако се не баве сви корупцијом, покренута 232 предмета у овим случајевима.

Она је рекла да у Тужилаштву БиХ постоји 56 тужилаца, што је, како сматра, сасвим довољан број да одговори изазовима БиХ која има 3,5 милиона становника.

Члан Комисије Борислав Бореновић из ПДП-а сматра да правосуђу у БиХ недостаје независности, интегритета и одговорности, али да постоје изузеци.

Срна / Глас Српске