БиХ зацртала 143 пројекта тешка чак 9,44 милијарде евра :: Semberija INFO ::

 

БиХ зацртала 143 пројекта тешка чак 9,44 милијарде евра


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Савјет министара БиХ ажурирао је листу приоритетних пројеката Босне и Херцеговине на којој се налазе укупно 143 пројекта тешка чак 9,44 милијарде евра.

"Листа је формирана на основу јединствених листа секторских инфраструктурних пројеката у области транспорта и заштите околине које су припремале и усагласиле надлежне институције на свим нивоима власти", наведено је у информацији коју је Савјет министара БиХ усвојио на сједници одржаној 26. новембра ове године.

Од укупно 143 пројекта, на транспортну инфраструктуру се односи 25 пројеката, а на пројекте из области екологије 118.

Када је ријеч о транспорту, прва на листи с највећим бројем бодова, али са значајним недостацима које треба отклонити прије припреме тендерске документације, јесте рехабилитација пловног пута Саве, чија је вриједност 23,8 милиона КМ. Други на листи пројекат спреман за припрему и спровођење тендера је ремонт и модернизација пруге на дионици коридора 5ц у Републици Српској од Шамца преко Добоја до Рјечице на граници РС и ФБиХ, чија је вриједност 119,5 милиона КМ. Убједљиво најскупљи пројекат што се тиче инфраструктуре, а који се налази на листи приоритета, јесте изградња брзе цесте од Сарајева до Вишеграда и границе са Србијом, вриједан 1,145 милијарди евра, а одмах иза њега са цијеном од 1,095 милијарди евра је пројекат изградње ауто-пута који би ишао од Новог Града преко Приједора до Бањалуке, а онда до Добоја, Вукосавља, Брчког па све до Бијељине.

Иначе, усвајање ове листе је обавеза која је произашла из Агенде за повезивање западног Балкана коју је Европска комисија иницирала још 2014. године, а на њој се налазе сви пројекти без обзира на то да ли се они финансирају грантовима ЕУ, кредитима међународних финансијских институција, донаторским или буџетским средствима или комбинацијом свих ових извора.

У инфраструктурним пројектима приоритети БиХ су изградња коридора 5ц и на листи се налази неколико ових дионица које захтијевају више од три милијарде евра, а међу тим пројектима углавном сви имају потребну документацију за расписивање тендера или су им потребне још одређене дозволе или сагласности.

Што се тиче екологије и пројеката у тој области, на листи их је укупно 118, а највише оцијењен и први на листи је пројекат изградње водовода и канализације у Републици Српској тежак 111 милиона евра, а одмах иза њега је пројекат регионалног центра за управљање отпадом у Живиницама тежак мало више од 17 милиона евра. Најскупљи пројекат на овој листи је пројекат водоснабдијевања и канализације у Федерацији БиХ, чија је вриједност 121,3 милиона КМ, међутим за овај пројекат још није припремљена тендерска документација и није спреман за расписивање тендера.

Из информације коју је усвојио Савјет министара БиХ може се закључити да ово није коначна листа пројеката с обзиром на то да су остале земље западног Балкана поред саобраћајне инфраструктуре и еколошких пројеката на ову листу додале енергетику и социјалну инфраструктуру.

"У току 2021. године очекује се израда јединствених листа приоритетних инфраструктурних пројеката у енергији и социјалном сектору, чиме би се допунила јединствена листа приоритетних инфраструктурних пројеката за БиХ", наводи се у информацији Савјета министара БиХ.

Независне новине