ОСЈЕЋАЈ БЕЗНАЂА ЗАВЛАДАО СВИЈЕТОМ: Пандемија гурнула планету у КОЛЕКТИВНУ ТУГУ, ево шта савјетују психолози :: Semberija INFO ::

 

ОСЈЕЋАЈ БЕЗНАЂА ЗАВЛАДАО СВИЈЕТОМ: Пандемија гурнула планету у КОЛЕКТИВНУ ТУГУ, ево шта савјетују психолози


Стручњаци вјерују да је пандемија корона вируса гурнула свијет у неку врсту колективне и хроничне туге, јер тугујемо за пословима, везама, празницима, "нормалношћу" и осталим опипљивим и нематеријалним губицима.

Хроничну тугу доживљавамо на много начина, кроз осјећај безнађа, невјерице, избјегавање било које ситуације која неког може подсјетити на губитак – казао је рекао је психолог Џон Совек из Калифорније.

Оваква врста туге може бити стресна јер немате времена правилно туговати за једним губитком прије него што доживите наредни, каже он, преноси Кликс (Klix).

Осим тога, многи људи такође доживљавају промјену идентитета, појашњава психологиња Бреши  Вејд.

– Људи се гледају у огледало и не препознају се. Можда је њихов идентитет био везан уз посао који више немају. Можда им се не свиђа оно што виде. Туга је у формирању новог идентитета након губитка старог – рекла је Вејд.

То не само да има утицаја на емотивном, већ и на физичком нивоу, додала је Джули Кајс, водитељ и клинички савјетник на Универзитету у Стела Марис у Тимониуму у држави Мариланд.

– Туга је исцрпљујућа, утиче на нашу укупну способност функционисања и можемо постати растресени, заборавни и неспособни да се фокусирамо. Можда нам недостаје енергије и не налазимо задовољство у многим стварима, чак и онима што су нас некада радовале – објаснила је.

Континуирани емоционални и физички напор због туге тада може довести до дугорочних проблема као што су депресија и анксиозност, додаје она.

Ево неколико савјета који препоручују стручњаци, а који вам могу помоћи да се лакше носите с тугом.

1. Допустите себи да осјетите тугу

– Немојте брисати оно што осјећате нити то умањивати –  савјетује Диана Конканон, лиценцирана психологиња и деканица Калифорнијске школе форензичних студија на међународном Универзитету Алиант.

– Кад превладају снажне емоције које могу настати неочекивано током туговања, често је најљековитије дисати с тим осјећајима, претпоставити да су они дио нашег процеса туге и омогућити им да природно нестану – рекла је.

2. Подијелите своју тугу

Због стигме повезане с тугом, она често дјелује као изолирајуће искуство. Али нисте једини који се тако осјећате.

– Реците својој породици да сте крајње узнемирени што их не можете видјети за празнике. Реците пријатељима да без посла осјећате недостатак сврхе. Бити рањив је застрашујуће, али помоћи ће, а можда ће и охрабрити друге који су се можда бринули због тога што говоре и осјећају – поручује Џенифер Теплин, лиценцирана клиничка социјална радница, оснивачица и клиничка директорица Менхетн Велнеса.

3. Немојте упоређивати ​​своја искуства с искуствима других људи

Док своје путовање и борбе дијелите с онима око себе, избјегавајте се слагати с њима. Само зато што се неко другачије носи с тим што не може видјети своју породицу, не чини је погрешном или исправном.

– То што је неко ове године имао више губитака не значи да ваши губици нису важни. Сви се с тугом носимо на свој начин и сви губици вриједе – каже Меги Типтон, директорица психолошких служби у Карон Тритмент Центерс у Пенсилванији.

4. Пронађите нове навике

– Откривање нових начина да додате ритам и структуру свом животу помоћу навика може вам помоћи да значајније интегрирате губитак – казала је Ебигејл Нетансон, лиценцирана психотерапеуткиња из Њујорка.

– Покушајте се свакодневно будити раније, додајући тренинг поподне или одвојите петак за храну коју волите и Нетфликс – савјетује она.

5. Покушајте с вођењем дневника

Дневник има низ благодати за ментално здравље и може бити изузетно користан у процесу туговања.

Вођење дневника може вам помоћи да пажљивије истражите губитке које имате, према Патрицији Селан, психијатрици с Универзитета Далхауси у Халифаксу у Новој Шкотској.

Српска инфо / Инфо Бијељина