ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОЗДРАВИЛА ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ ЗА ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОЗДРАВИЛА ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ ЗА ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ


Foto: Srna
Европска комисија поздравила је опредјељење лидера западног Балкана исказано данас на самиту у Софији за даље јачање регионалне сарадње ради напретка на њиховом европском путу, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

- Позитиван одговор региона на Економски и инвестициони план, опредјељење за бољу повезаност и подршка кључним иницијативама, попут успостављања заједничког регионалног тржишта, покретања Зеленог плана за западни Балкан, те даља подршка интеграцији Рома помоћи ће да се убрза опоравак након пандемије подстицањем одрживог економског раста - истиче се у саопштењу.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је уочи самита да је западни Балкан апсолутни приоритет Комисије од када је она на њеном челу, те додала да је будућност региона у ЕУ.

Ова година је била пуна изазова, али смо чврсто стајали једни уз друге. Наш недавно усвојени Економски и инвестициони план убрзаће економски развој западног Балкана, учврстити повезивање са ЕУ, подржати провођење основних реформи и приближити регион јединственом тржишту Уније. План може помоћи да промијените животе и свакодневицу ваших грађана, те пословање у региону у наредних пет година - истакла је она.

Високи представник ЕУ Жозеф Борељ изразио је задовољство што лидери западног Балкана прихватају кључну улогу регионалне сарадње, важне за помирење једнако колико и за економски опоравак.

- Не смијемо заборавити да опоравак мора бити одржив и социјално праведан. Због тога су Економски и инвестициони план и Зелена агенда за западни Балкан усмјерени на модерне и зелене инвестиције, са нагласком на људе. Истовремено, то значи да инвестиције морају пратити основне реформе потребне на европском путу - нагласио је Борељ.

Самиту је присуствовао и европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи који је нагласио да ангажман са партнерима са западног Балкана остаје кључни приоритет за ЕУ, те додао да је европска перспектива и даље покретач промјена у региону.

- Посвећеност лидера из региона развоју заједничког регионалног тржишта и спровођење зелене и дигиталне транзиције пресудна је за приближавање региона ЕУ. Заједно са инвестицијама у повезивање и људски капитал, ово су кључни елементи Економског и инвестиционог плана за западни Балкан који је Европска комисија представила у октобру. План доноси опипљиве користи свима на западном Балкану и јача наше везе с регионом - рекао је Вархељи.

Иницијативе подржане у Софији надовезују се на обавезе које је регион претходно преузео на самиту ЕУ и западног Балкана у Загребу у мају ове године, а биће подржане кроз Економски и инвестициони план за западни Балкан који је Европска комисија усвојила 6. октобра.

Циљ овог плана је мобилизовати девет милијарди евра бесповратних средстава ЕУ како би се убрзао социоекономски опоравак региона од пандемије вируса корона, те убрзала његова економска конвергенција са Унијом.

Предвиђа се и нови Гаранцијски инструмент за западни Балкан, са потенцијалом за привлачење инвестиција вриједности до 20 милијарди евра, додаје се у саопштењу.
 
(СРНА)