ФОРБС: Бајден "тежак" девет милиона, имаће плату 400.000 долара :: Semberija INFO ::

 

ФОРБС: Бајден "тежак" девет милиона, имаће плату 400.000 долара


Фото - Танјуг / АП

ВАШИНГТОН - Џозеф Џо Бајден, новоизабрани предсједник САД, има богатство у вриједности од девет милиона долара, пријенели су амерички медији позивајући се процјене магазина "Форбс".

На почетку предсједничке кампање ове године, Бајден је изнио финансијско стање за 2016, 2017. и 2018. годину, и на основу тог извјештаја "Форбс" је процијенио његово богатсво на девет милиона долара.

Амерички медији наводе да ће побједом на изборима његово богатство сигурно бити веће.

Како је још од краја деведесетих година прошлог вијека напредовао у каријери, Бајденова примања су се повећавала са 42.500 долара на 174.000 долара годишње, показују архивски подаци Сената.

Када је изабран за потпредсједника Барака Обаме, функције на којој је био осам година, добио је додатну повишицу и почео да зарадује око 230.000 долара годишње, док ће као предсједник САД зарађивати 400.000 долара годишње.

Бајден и његова супруга Џил озбиљан новац почели су да за зарађују тек када је 2017. он отишао са функције.

Када је Бајден објавио финансијске извјештаје у јулу 2019. године, видело се да су он и Џил током 2017. и 2018. зарадили више од 15 милиона долара.

Највећи дио тог новца долази од уговора за више књига са "Флатирон буксом", који се процјењују на осам милиона долара по "Паблишерс виклију", али су Бајденови зарадили доста новца и држећи говоре у разним ситуацијама и на различитим догађајима.

Сајт Town&Country се позива на "Форбс", који пише да су његове двије куће у Вилмингтону, у држави Делавер, вриједне четири милиона долара, да има још толико у кешу и инвестицијама, као и да има око милион долара од државне пензије.

Неколико корака до инаугурације 20. јануара

Џо Бајден је изабрани председник САД, али до инаугурације 20. јануара треба да прође неколико корака.

CNN је објаснио процедуру која мора да се прође до 20. јануара.

Прва ствар је да до 23. новембра сви гласови морају бити избројани у свим државама, а већ се зна да у неким државама неће сви ускоро бити избројани. До 11. децембра државе морају да потврде електорске гласове, иако се систем разликује од државе до државе. Потврда гласова званично може да почне од 10. новембра.

Осми дан децембра се зове "сигурна лука", и тада државе морају да имају избројане гласове, ријешене евентуалне спорове и одређеног побједника електорских гласова.

Према закону, дан када електори гласају мора бити понедјељак, али тек након што прођу двије сриједе у мјесецу - овог пута тај дан пада на 14. децембар.

Електори ће се тог дана појавити на послу, гласати и послати резултате у Вашингтон.

Гласови морају до 23. децембра да стигну у Вашингтон, на Капитол хил, најкасније девет дана откако су послати.

Трећег дана јануара 2021. нови Конгрес полаже заклетву - нови чланови Представничког дома и Сената ће се свечано заклети у подне, а то ће бити почетак 117. Конгреса.

Чланови Представничког дома и Сената ће се састати, а предсједник Сената (актуелни потпредсједник САД Мајк Пенс) предсједаваће сједници, када ће бити прочитани електорски гласови по алфабетском реду.

Представнички дом мора да до поднева 20. јануара изабере предсjедника, а aко то не учини, сqедећа особа која би могла то да уради је потпредсjедник или особа која даље слijеди хијерархијски.

За 20. јануар је заказан инаугурациони дан, када ће предсjедник дати заклетву у подне.

Ако изабрани предсjедник умре између дана избора и инаугурације, потпредсjедник га мијења и преузима функцију шефа државе.

​Танјуг / Глас Српске