Бајденов побједнички говор: Нека се сада оконча суморно доба :: Semberija INFO ::

 

Бајденов побједнички говор: Нека се сада оконча суморно доба


Фото - Танјуг / АП
ВИЛМИНГТОН - Предсједнички кандидат Демократске странке и по свему судећи 46. предсједник САД Џо Бајден обратио се нацији након што су амерички медији прогласили његову побједу, и у свом говору обећао да ће радити на уједињењу дубоко подијељене земље.

"Народ је исказао свој став. Дао нам је јасну, убједљиву побједу", поручио је Бајден у побједничком говору из свог дома у Вилмингтону, у савезној држави Делавер, и поновио да је освојио највише гласова у историји, чак 74 милиона, пише Глас Америке.

Он је пред окупљене изашао с пјесмом Бруса Спрингстина и поновио да је ушао у трку за Бијелу кућу како би "вратио душу Америке" и због тога да САД "поновно буду поштоване у свијету".

Нагласио је да ће бити предсједник који не "покушава да дијели, већ уједињује".

"Треба да престанемо да противнике третирамо као непријатеље. Они нису непријатељи, већ Американци. Вријеме је да се зацијеле ране у Америци. Ја сам поносни демократа, али ћу управљати као предсједник. Нека се сада оконча суморно доба демонизације", рекао је Бајден.

Новоизабрани предсједник је рекао да Американци желе да демократе и републиканци сарађују.

"Радићу подједнако напорно за оне који нису гласали за мене, као и за оне који јесу", истакао је Бајден.

Додао је да ће уложити све напоре да преокрене тренутну ситуацију када је ријеч о пандемији вируса корона, а да је дио његовог програма и рјешавање проблема климатских промјена и системског расизма у земљи.

Захвалио је и онима који су усред пандемије омогућили да се ови избори спроведу, а није пропустио ни да спомене своју супругу Џил истакавши да не би био на том мјесту да није било ње.

"Џил ће бити одлична Прва дама," рекао је Бајден и захвалио новој потпредсједници Камали Херис.

Нагласио је да је она прва Афроамериканка, прва жена и прва особа азијског поријекла на тако високој функцији и да је доказ да ништа у Америци "није немогуће", преносе амерички медији.

Присталицама Трампа је поручио да разумије како се осјећају, јер је сам неколико пута претпрео пораз, и позвао их на крај подјела.

Као свој први потез најавио је борбу против вируса корона који је усмртио више од 230.000 Американаца, а милионе оставио без посла.

Најавио да ће у понедјељак именовати тим здравствених стручњака који ће се од 20. јануара идуће године ухватити у коштац с корона вирусом и да ће се њихов план темељити на науци.

"Вечерас цијели свијет гледа Америку. Америка је свјетионик," рекао је Бајден.

​Танјуг / Независне