САХРАЊЕН МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

САХРАЊЕН МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ


Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у крипти Саборног храма у Подгорици. Претходно је ковчег с тијелом митрополита Амфилохија пронесен у молитвеном ходу око Саборног храма у Подгорици када су почела да звоне црквена звона. Након тога ковчег је пренесен у крипту Саборног храма.

Његова светост патријарх српски Иринеј истакао је да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у врху српског богословља овог времена и да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји. Српски патријарх је у обраћању поред земних остатака митрополита Амилохија нагласио да је блаженопочивши митрополит доласком на дужност дочекао народ отуђен од вјере и празне манастире без монаштва. 

- Уз Божију помоћ крчио је коров на њиви Господњој, обнављајући оно што је напуштено", рекао је патријарх Иринеј након што је служио Свету заупокојену литургију и опијело митрополиту Амфилохију. Он је нагласио да митрополит Амфилохије својим упокојењем оставља празнину, посебно за рјешење проблема Српске православне цркве у Црној Гори. Патријарх Иринеј подсјетио да је љубав према Косову и Метохији и намјера да се обнови капела на Ловћену оно што је митрополит Амфилохије носио у срцу и као аманет оставио за собом. 

- Ако поредимо време и прилике у коме су делали Свети Петар Цетињски и митрополит Амфилохије, приметићемо да су се обојица храбро и пожртвовано борили за опстанак православне вере", рекао је патријарх, те подсјетио да је митрополит Амфилохије био поштован у цијелом православљу, јер припада плејади великих богослова.

​Агенције