ВЛАСТИ НИСУ ИЗОСТАВЉЕНЕ ИЗ МЈЕРА КС: КОРОНА НЕ СМИЈЕ БИТИ ИЗГОВОР ЗА НЕРАД :: Semberija INFO ::

 

ВЛАСТИ НИСУ ИЗОСТАВЉЕНЕ ИЗ МЈЕРА КС: КОРОНА НЕ СМИЈЕ БИТИ ИЗГОВОР ЗА НЕРАД


САРАЈЕВО - Законодавне и извршне власти у ФБиХ и на нивоу БиХ требало би да раде и одржавају сједнице без обзира на епидемиолошку ситуацију, јер ванредна ситуација захтијева дјеловање оних који су на власти, сматра већина парламентараца, уз напомену да је здравље, ипак, најважније.

Међутим, неки парламентарци не подржавају одлуку Кризног штаба Кантона Сарајево да из рестриктивних мјера, којима се забрањује да се у једном затвореном простору окупи више од 30 особа, не изоставе парламенте и Владу ФБиХ. Тврде да су  представници извршне и законодавне власти дужни да раде и више у оваквој ситуацији и да ризикују, јер то им је, како истичу, посао.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, истиче за "Независне" да овај дом има могућност да засједа, јер је измјеном пословника омогућено да се сједница одржи онлине.

"Међутим, тај начин рада има многобројне недостатке. Ми ћемо пратити и поштовати епидемиолошке мјере као што су дужни сви грађани, па самим тим и посланици. Надамо се да, ако сви будемо дисциплиновани, можемо преокренути ове бројке заражених које су тренутно високе на нивоу цијеле БиХ и ако се овако настави, то би могло значити још сложеније стање и  у том стању парламентарни рад биће секундаран. Тад  наступају кризни штабови и владе. У случају да буде неопходно дјеловање парламента, мислим да бисмо се могли организовати у смислу представљања ставова одговарајућих клубова или успијемо направити неки капацитет. У случају потребе, вјерујем да ће бити могуће организовати рад", каже Новаковић Бурсаћева. Истиче да пленума неће ни бити до окончања локалних избора.

"Нажалост, ми смо се потпуно непотребно, захваљујући несувислим одлукама незаконито изабраног ЦИК-а, увели у ситуацију да ћемо имати изборе у  јеку пандемије. То је заиста једна отежавајућа околност за све актере", казала је Новаковић Бурсаћева.

Исмет Османовић (СДА), посланик у Представничком дому ФБиХ, истиче за "Независне" да је недопустиво да  Кризни штаб КС забрани рад парламентима. Подсјетио је на срамотно понашање инспекције КС која је неколико пута улазила на сједницу Представничког дома ФБиХ и тражила прекид, па је предсједавајући одлучио да  без расправе прође тачке дневног реда.

"Парламенти и владе морају да раде и у најтежим околностима, јер може се десити и елементарна непогода, несрећа. И шта треба, да се парламент не састаје. Напротив, треба да се чешће одржавају сједнице него кад је ситуација нормална, да би могао пратити ситуацију, доносити мјере и евентуално хитно мијењати законе. А, кризни штабови који доносе одлуке морају из сваке изоставити парламенте и владе", каже Османовић.

Лазар Продановић (СНСД), делегат у Дому народа БиХ,  сматра да би се сједнице овог дома могле одржавати с обзиром на то да се ради о 15 делегата и још 15 чланова помоћног особља.

"Међутим, кад се ради о Представничком дому, мислим да би то било компликованије, њих су 42 посланика, а које ће методе примијенити, видјећемо", каже Продановић за "Независне".

Додаје да треба тражити алтернативне методе, те да је Представнички дом донио измјену пословника, а по његовом мишљењу, и Дом народа ће то да учини.

"Треба пратити ситуацију. Важније је здравље од било чега. Али је исто тако важно функционисање законодавне и извршне власти. Не можемо се сада правдати здравственом ситуацијом да не радимо, већ морамо створити амбијент како су то и друге земље одрадиле", истакао је Продановић.

Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), делегат у Дому народа ФБиХ, за "Независне" истиче да Дом народа стално ради у Сарајеву, те да су задње двије седмице радили у одвојеним салама.

"У сали нема никог сем нас, ни министара. Само дође онај ко треба нешто да каже и одлази. Вјерујем да ћемо ми моћи радити. Нема разлога да не радимо, има довољно простора. Сваки сат се простор прозрачи, температура се мјери, испуњава се прије тога упитник", каже Џамбасова и закључује зашто парламенти не би радили.

(Независне)