Клаус Шваб: Преиспитати вриједности неолибералног капитализма :: Semberija INFO ::

 

Клаус Шваб: Преиспитати вриједности неолибералног капитализма


Предсједник Свјетског економског форума Клаус Шваб сматра да свијет у пост-КОВИД ери мора преиспитати капитализам какав данас познаје и изнова процијенити вриједности неолибералне економије, које су прије пандемије корона вируса сматране светињама.

"Ниједан догађај од краја Другог свјетског рата није имао тако дубок глобални утицај као КОВИД-19. Пандемија је покренула кризу у јавном здравству и економији, у размјерама које нису виђене генерацијама и погоршала системске проблеме попут неједнакости и позиционирања великих сила", пише Шваб у ауторском тексту објављеном на сајту Свјетског економског форума.

Једини прихватљив одговор на такву кризу је, додаје, провођење "великог ресетирања" наших економија, политике и друштава.

Искорак ка смањењу сиромаштва

"Заправо, ово је тренутак за поновну процјену вриједности које су сматране светињама у систему прије пандемије, али и за одбрану одређених трајних вриједности. Задатак који нам предстоји је да сачувамо достигнућа из протеклих 75 година у одрживијем облику", наводи Шваб.

Истиче да је свијет послије Другог свјетског рата постигао невиђени искорак ка смањењу сиромаштва и смртности дјеце, продужењу очекиваног животног вијека и ширењу писмености, уз оцјену да се оно што је допринијело прогресу човјечанства мора поново бранити.

Шваб напомиње да свијет мора остати фокусиран на "Четврту индустријску револуцију" и дигитализацију безброј економских активности, примјећујући да је досадашњи технолошки напредак омогућио да се изнађу одговори на кризу.

Залаже се за наставак улагања у истраживање, развој, образовање и иновације, али упозорава да је важно да се онемогући злоупотреба технологије.

Преиспитати неолибералну идеологију

"Али, остали стандарди нашег глобалног економског система мораће се преиспитати отвореног ума. Првенствено неолиберална идеологија. Фундаментализам слободног тржишта нагризао је права радника и економску сигурност, покренуо трку у дерегулацији до крајњих граница, урушио пореску политику и створио глобалне монополе", пише Шваб.

Понавља да ће постојећа правила трговине, опорезивања и конкуренције која су заснована на неолиберализму морати бити ревидирана, јер, како упозорава, ако се то не деси, могу се очекивати протекционистичке политике и оне које стварају губитке.

"Морамо преиспитати нашу колективну посвећеност капитализму какав данас познајемо. Јасно је да не смијемо искључити моторе економског развоја. Знатан дио друштвеног напретка дугује се предузетништву и стварању богатства, што је подразумијевало преузимање ризика и иновативно пословање. Треба нам тржиште које ће омогућити ефикасну расподјелу ресурса, ефикасну производњу и услуге, посебно имајући у виду суочавање с климатским промјенама", констатује Шваб.

'Захтјев за нови тип капитализма'

Сматра да људи не траже више производа и квалитетније производе, већ желе компаније које доприносе јавном добру. То је назвао фундаменталном потребом и све присутнијим захтјевом за новим типом капитализма.

"Да бисмо преиспитали капитализам, морамо преиспитати улогу корпорација", додаје он.

За предсједника Свјетског економског форума пандемија корона вируса је показала да власти, компаније и цивилно друштво не могу самостално дјеловати да би одговорили на глобалне изазове.

Зато је при ставу да јавни и приватни сектор морају да сарађују, а важним сматра да у промјене буду укључене и младе генерације.

Агенције