САВЈЕТ ЗА СПОЉЊЕ ПОСЛОВЕ ЕУ УСВОЈИО ЗАКЉУЧКЕ О БИХ :: Semberija INFO ::

 

САВЈЕТ ЗА СПОЉЊЕ ПОСЛОВЕ ЕУ УСВОЈИО ЗАКЉУЧКЕ О БИХ


Савјет понавља своје недвосмислено залагање  перспективи Босне и Херцеговине у Европској унији као јединственој, уједињеној и сувереној земљи
 
Савјет за спољње послове  Европске уније усвојило је 12. октобра  на засједању у Луксембургу закључке о Босни и Херцеговини. Семберија инфо доноси комплетан текст закључака:
 
- Савјет понавља своје недвосмислено залагање перспективи Босне и Херцеговине у Европској унији као јединственој, уједињеној и сувереној земљи. С локалним изборима који ће се одржати у земљи 15. новембра 2020., Савјет  поздравља што ће се први пут од 2008.године  локални избори одржати и у граду Мостару 20. децембра 2020.
 
-Савјет позива све политичке актере да се суздрже од провокативне реторике подјела током изборног периода и позива их да се фокусирају на рјешавање 14 кључних приоритета утврђених у Мишљењу Комисије о пријави Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ, које је Савјет одобрио 2019. године, а у складу са интересима свих грађана за напредовање према Европској унији.
 
- Савјет поздравља континуирано присуство операције Алтхеа, која се у наставку Стратешких прегледа 2017. и 2019. поново усмјерила на свој основни мандат, задржавајући колективну обуку као задатак операције. У том контексту, као дио укупне стратегије ЕУ за Босну и Херцеговину, Савјет потврђује спремност ЕУ да настави извршни мандат Операције за подршку властима Босне и Херцеговине у одржавању сигурног окружења, под обновљеним овлаштењем УН-а.
 
-Савјет примјећује изазове које представља пандемија КОВИД-19 и похваљује Операцију што је остала у потпуности оперативна и наставља подржавати земљу у овим тешким временима.
 
- Савјет се радује презентацији сљедеће стратешке ревизије до средине 2021. године као основе за расправу о будућим задацима ЕУФОР-а, такође имајући у виду потребу за подршком напретку Босне и Херцеговине у процесу интеграције у ЕУ и узимајући у обзир сигурносну ситуацију на терену.
 
- Савјет препознаје важност континуиране координације ЕУФОР-а Алтхеа с другим међународним актерима на терену.
 
- ЕУ наставља позивати власти Босне и Херцеговине, уз подршку међународне заједнице, да наставе са својим напорима у даљњем збрињавању вишка муниције, оружја и експлозива, као и у разминирању.