ИЗВЈЕШТАЈ ЕК О БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЗА 2020. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ИЗВЈЕШТАЈ ЕК О БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЗА 2020. ГОДИНУ


Европска комисија објавила је саопштење с кључним налазима из Извјештаја о БиХ за 2020. годину те о Економском и инвестицијском плану за Западни Балкан, с питањима и одговорима о том плану.

Међу кључним налазима европског извјештаја о БиХ, у контексту политичких прилика, наведено да је током највећег дијела извјештајног периода, рад Парламентарне скупштине БиХ био блокиран усљед политичких разлога, што је довело до законодавног застоја, док је Вијеће министара БиХ дјеловало у техничком мандату све до формирања нових власти, односно до децембра 2019. године, 14 мјесеци након одржавања Општих избора, саопштено је из Делегације Европске уније у БиХ.

Влада Федерације БиХ још је у техничком мандату. Устав БиХ и даље крши Европску конвенцију о људским правима (ЕЦХР) у вези с одлуком у предмету Сејдић-Финци и другим повезаним предметима. Није постигнут напредак у унапређењу изборног оквира у складу с европским стандардима и осигуравању транспарентности финансирања политичких странака. Измјене и допуне усвојене у јулу 2020. требале би омогућити одржавање локалних избора у Мостару први пут након 2008. године. У току су и припреме за одржавање Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, као и израду и усвајање националног програма за усвајање правне стечевине ЕУ.

Није постигнут напредак у осигуравању повољног окружења за цивилно друштво. И даље је потребно осигурати значајне и системске консултације с цивилним друштвом, наведено је такође у извјештају. БиХ је у раној фази реформе јавне управе, наведено је даље, те није постигнут напредак у осигуравању професионалне и деполитизоване државне службе и координисаног приступа изради политика у цијелој земљи.

Сви нивои власти усвојили су Стратешки оквир за реформу јавне управе, а у наредном кораку потребно је усвојити пратећи акциони план. Још није успостављено политичко тијело задужено за координацију реформе јавне управе. Као гарант професионалне државне службе, процедуре у оквиру те службе морају се темељити на квалификацијама и без политичких уплитања. БиХ је у раној фази постигла одређени ниво припремљености у области правосуђа, али у току извјештајног периода није постигнут напредак у овој области, наведено је у Извјештају. Нису предузете одговарајуће мјере за поступање по налазима из Извјештаја експерата о питањима владавине права. Реформе по питању провјере интегритета наишле су на отпор у правосуђу.

Очигледни знаци погоршања захтијевају хитне мјере за јачање интегритета и поновно успостављање повјерења грађана у правосуђе, почевши од кредибилног и ригорозног система провјере финансијских извјештаја носилаца правосудних функција. Опструкције правосудних реформи од политичких актера, али и унутар самог правосуђа, те његова нефункционалност нарушавају уживање права грађана и борбу против корупције и организованог криминала.

БиХ је у раној фази/постигла одређени ниво припремљености у превенцији и борби против корупције и организованог криминала. Није постигнут напредак у рјешавању кључних приоритета из Мишљења и препорука из 2019. године у овој области, нити по питању налаза Извјештаја експерата о питањима владавине права. Корупција је и даље широко распрострањена и представља разлог за озбиљну забринутост, са забиљеженим политичким клијентелизмом на свим нивоима власти, који директно утиче на свакодневни живот грађана.

Постоје системски недостаци у оперативној сарадњи агенција за провођење закона и изнимно ограничена размјена обавјештајних података. Ни полицијске структуре нису имуне на политичка уплитања. Финансијске истраге и запљене имовине углавном су неучинковите. Још увијек није оперативна контакт-тачка за сарадњу с Еурополом. Нису подузети кораци за успостављање сарадње с Еуројустом. Земља мора унаприједити своје капацитете и наставити напоре у борби против тероризма и трговине дрогом, стоји у извјештају. Што се тиче темељних права, мада је законодавни и институционални оквир у великој мјери успостављен, преостаје усвајање свеобухватног стратешког оквира. Предузети су одређени кораци, прије свега одлука Уставног суда о укидању смртне казне из Устава Републике Српске, те мирно одржавање прве ЛГБТИ поворке поноса у Сарајеву. И даље су присутни изазови у погледу слободе окупљања, посебно у Републици Српској.

Потребне су значајне реформе како би се осигурало да сви грађани могу остварити своја политичка права те укинула пракса „двије школе под једним кровом“ и осигурало инклузивно и квалитетно образовање за све. Није постигнут напредак у гарантовању слободе изражавања и медија и заштити новинара кроз осигуравање адекватног одговора судства на случајеве пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима те осигуравање финансијске одрживости система јавног емитовања. ЕУ, наведено је даље, пружила је значајну подршку БиХ у управљању миграцијама. ЕУ апелује на власти БиХ да хитно предузму све неопходне мјере на спречавању развоја хуманитарне кризе. ЕУ такође очекује да се прописно истраже кршења закона. БиХ мора осигурати ефикасну координацију, на свим нивоима, у управљању границама и капацитетима за управљање миграцијама, као и функционисање система азила. У вези с економским критеријима, БиХ је постигла ограничен напредак и налази се у раној фази успостављања функционалне тржишне економије. Квалитет привредног управљања био је отежан усљед застоја у успостављању власти и недовољне сарадње на ентитетским и државном нивоу, онемогућавајући, између осталог, напредак у смислу унапређења пословног окружења које ограничавају значајне слабости, укључујући процедуре уласка и изласка с тржишта, владавину права, те надзорне и регулаторне институције. Снажна домаћа потражња погодовала је економском расту, а одражавала је значајне приливе дознака радника и ниску стопу инфлације. Јавни сектор и даље остаје прегломазан.

Финансијски сектор остаје стабилан, уз повећање кредита и пад незапослености, дијелом и због значајног одлива радне снаге. Ипак, економски утицај ЦОВИД-19 пандемије довео је до наглог пада економских активности и погоршања на тржишту рада.

БиХ  је постигла ограничен напредак и још увијек је у раној фази у смислу капацитета потребних да се носи с конкурентским притиском и тржишним снагама у ЕУ. Укупни квалитет образовања и даље је низак, док су мјере за побољшање транспортне и енергетске инфраструктуре и даље недовољне. Обим структурног прилагођавања је ограничен мада је дошло до одређене диверсификације у трговинској структури земље. БиХ наставила је да активно учествује у регионалној сарадњи и одржавању добросусједских односа.

Постигнут је напредак у усклађивању са Заједничком спољном и безбједносном политиком Уније те је потребно наставити тај напредак. БиХ је свеукупно у раној фази/има одређени ниво припремљености и способности да преузме обавезе из чланства у ЕУ те треба значајно убрзати процес усклађивања с правном стечевином Уније и провести и проводити пратеће законодавство. Током извјештајног периода, остварен је никакав или ограничен напредак по различитим поглављима правне тековине Уније.

​Посебну пажњу треба посветити областима слободног кретања роба, праву оснивања предузећа и слободи пружања услуга, информационом друштву и медијима, пољопривреди и руралном развоју, рибарству, транспортној политици, енергетици, економској и монетарној политици, статистици, социјалној политици и запошљавању, предузетништву и индустријској политици, регионалној политици и координацији структурних инструмената, образовању и култури, заштити потрошача и здравља те финансијској контроли.