БРАТУНАЦ: ЖАЛБЕ ЗБОГ ОДЈАВЉИВАЊА 3.385 БИРАЧА :: Semberija INFO ::

 

БРАТУНАЦ: ЖАЛБЕ ЗБОГ ОДЈАВЉИВАЊА 3.385 БИРАЧА


Foto: Srna
Велики број становника Братунца окупио се данас испред зграде општине да би поднијели жалбе и захтјеве да им се омогући да гласају на бирачким мјестима тамо гдје станују у Братунцу, након што је са бирачког списка одјављено и за гласање путем поште из Србије пријављено 3.385 бирача из ове општине.

Према подацима Општинске изборне комисије /ОИК/, за гласање путем поште прије двије године било је регистровано 1.800 бирача из Братунца, а ове године тај број је скоро удвостручен. Највећи број бирача тврди да нису упознати како је до тога дошло и да нису изразили такву изборну жељу.

Начелник општине Недељко Млађеновић сматра да ови подаци говоре да се припрема изборна крађа и да је у питању нека врста изборног инжињеринга, те је најавио подношење кривичне пријаве против непознатих починилаца.

- Сматрам да је ово организовано и општина ће након пријема жалби покренути кривичну пријаву у име преварених грађана против непознатих починилаца да би се утврдило ко је то учинио и да сноси одговорност због тога - нагласио је Млађеновић.

Млађеновић је рекао новинарима да општинска служба за рад са странкама и данас ради и да је свим оштећенима омогућено да поднесу жалбе за враћање на редовни бирачки списак да 15. новембра гласају на биралиштима на којима су то и раније чинили.

- Овдје је видљиво да је ријеч о злоупотреби и манипулацији, те промјени бирачке опције великом броју бирача без њиховог знања, што представља кривично дјело. У питању је крађа идентитета, личних података и одузимање бирачког права што се мора спријечити, истражити и утврдити како је дошло до ове манипулације, односно злоупотребе - објаснио је Млађеновић.

Он је истакао да је несхватљиво да више бирача путем поште има Братунац од Бањалуке, Добоја, Зворника и других већих мјеста.

Предсједник ОИК-а Иванка Милановић рекла је да бирачи који су одјављени са редовних бирачких мјеста и пријављени да гласају путем поште из Србије данас предају изјаве, жалбе и потврде из ЦИПС-а о мјесту боравка и ти подаци ће бити прослијеђени Централној изборној комисији БиХ да буду враћени на бирачки списак на биралиштима у насељима у којима су и раније гласали.

Милановићева је навела да се на Привременом бирачком списку у Братунцу налази око 18.000 бирача, да традиционално на изборе излази око 11.000 и да је видљиво да је ријеч о манипулацији са скоро трећином бирачког тијела у овој локалној заједници.

Охран Мусић из села Глогова тврди да је годинама био на редовном бирачком списку у том братуначком селу, да се није одјављивао и да му није познато како је пријављен да глас путем поште из Србије.

Исто тврди и Зоран Благојевић из села Красанпоље. Благојевић је навео да су он и његов син Александар без њиховог знања и сагласности одјављени са бирачког мјеста на којем су увијек гласали и да су обавијештени да треба да гласају путем поште из Србије, а да није наведено из ког мјеста и гдје им је нова адреса.

Благојевић тврди да ће лично судским путем тражити да се утврди ко је извршио крађу његовог идентите и промјену бирачке опције и да се покрене одговорност починилаца.
 
(СРНА)