ЗАПОСЛЕНИ У ИНСТИТУЦИЈАМА БИХ ДРЖАВУ КОШТАЛИ 666 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

ЗАПОСЛЕНИ У ИНСТИТУЦИЈАМА БИХ ДРЖАВУ КОШТАЛИ 666 МИЛИОНА КМ


Foto: Nezavisne
САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - У институцијама Босне и Херцеговине, закључно с прошлом годином, укупно је било запослено 22.227 радника, на чије плате и накнаде је потрошено 666.955.252 КМ.

Наведено је ово у одговору Савјета министара БиХ на једно од посланичких питања посланика Представничког дома парламента БиХ, а оно што је занимљиво јесте да је у институцијама БиХ у односу на крај 2018. године мање 430 радника. Ипак у већини институција сматрају да имају мање радника него што им треба, па тако у Министарству финансија и трезора БиХ, које је испред Савјета министара и одговорило на постављено посланичко питање, кажу да "постоји потреба за повећањем броја запослених у одређеним секторима због повећаног обима посла". У овом министарству, закључно с прошлом годином, било је 160 радника.

Убједљиво, највише запослених је у Министарству одбране БиХ, тачније Оружаним снагама БиХ, гдје је 9.710 радника, а затим слиједе Управа за индиректно опорезивање БиХ гдје ради 2.429 радника и Гранична полиција БиХ гдје је, закључно с прошлом годином, било 2.234 радника.

"У БиХ ништа није разумно. Имамо основаних институција на које нико не обраћа пажњу, а зна се да је био промашај њихово оснивање и нема спремности да се тај проблем отвори. БиХ још није у фази да размишља како да уштеди новац на непотребним институцијама и искористи га за оне које су потребне. Радије ће се одлучити, рецимо, за задуживање да се намире потребе Граничне полиције како би нас спасила од миграната, него што ће рационализацијом ослободити дио средстава", рекла је за "Независне" Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ.

Она истиче да на нивоу институција БиХ никоме не пада на памет да размишља у смјеру реционализације па ни у вријеме када пада БДП, те да нема смисла по трећи пут покретати ту причу о рационализацији када нема саговорника јер Бошњаци неће ни да чују о томе када је ријеч о институцијама БиХ.

"У Министарству одбране, рецимо, имате ресор комплетан за Граничну полицију. Која је потреба за тим кад имамо Граничну полицију. То је бесмислено, али је тако и Бошњаци неће ни да чују о рационализацији", рекла је Мајкићева.

С друге стране, Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ, каже да од укупног броја запослених у институцијама БиХ има око 4.000 државних службеника те да су приче о потребама драстичног смањења радника у администрацији  - чиста глупост.

"О томе се не може причати без озбиљне анализе, коју ми немамо. Ако узмемо све јавне службе у БиХ, нема неког великог одступања, осим када је ријеч о Федерацији БиХ и кантонима, гдје се доста ствари преклапа. Можемо причати о смањењу броја запослених у администрацији, али ово што имамо је отприлике оптималан број који нам треба. Нама фали одређених профила људи као што су информатичари, а до којих ће бити све теже доћи на тржишту", рекао је Акшамија за "Независне".

Од институција БиХ које запошљавају велики број радника су и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ која броји 845 запослених, затим Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у којој је 756 радника, те Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ која броји 704 запослена.

Оно што је занимљиво јесте да у Институцији омбудсмана за заштиту људских права БиХ раде чак 63 особе, док код омбудсмана који се бави заштитом потрошача ради још осам људи, док, рецимо, у Правобранилаштву БиХ има свега 16 запослених.

Када је ријеч о платама запослених у институцијама БиХ, прошле године укупно су потрошене 666.955.252 КМ, од чега је само на накнаде отишло 116.325.412 КМ. Што се тиче накнада, највише је потрошено на превоз с посла и на посао и то 29,8 милиона КМ, док су накнаде на име топлог оброка запослених износиле 27,2 милиона КМ. Само по основу накнада за смјештај званичника Босне и Херцеговине прошле године потрошено је 9,5 милиона КМ, док је по основу јубиларних накнада за стабилност у раду, дарове дјеци и слично отишло 1.813.587 КМ.

Топ 3 институције по броју запослених

9.710   Министарство одбране БиХ
2.429   Управа за индиректно опорезивање БиХ
2.234   Гранична полиција БиХ

Накнаде у прошлој години

116,3 милиона              укупно
29,8 милиона                превоз
27,2 милиона                топли оброк
9,5 милиона                  смјештај званичника БиХ
1,8 милиона                  јубиларне накнаде
 
(Независне)