НАНОГИЦЕ ЋЕ НОСИТИ И ОСУЂЕНИЦИ У РС :: Semberija INFO ::

 

НАНОГИЦЕ ЋЕ НОСИТИ И ОСУЂЕНИЦИ У РС


БАЊАЛУКА - У Српској је у току израда правилника о начину извршења кућног затвора, којим ће бити прописани услови под којима ће осуђеници, умјесто иза решетака, казну моћи издржавати у своја четири зида уз кориштење електронске наногице.
Таква пракса у ФБиХ ће заживјети ускоро, а како је потврдио федерални министар правде Мато Јозић, кућни притвор са електронским надзором омогућен је након што је у четвртак Дом народа, а раније Представнички дом Парламента ФБиХ, усвојио измјене и допуне Закона о кривичном поступку.

Са друге стране, из Министарства правде Републике Српске подсјећају да је Законом о извршењу кривичних и прекршајних санкција РС прописано да ће питање извршења кућног затвора детаљније бити прописано правилником о начину извршења кућног затвора, који доноси министар правде.

Сходно томе, како додају, у току је процедура доношења тог подзаконског акта. Министар правде је, истичу, именовао радну групу, која интензивно ради на изради овог акта.

"Истовремено, Министарство правде у Влади Републике Српске предузима напоре да буду обезбијеђена средства у буџету Републике Српске за ове намјене, како би се правовремено обезбиједила потребна финансијска подршка за набавку потребне информатичке и техничке опреме за несметано спровођење кућног затвора", рекли су за "Независне" из Министарства правде РС.

Дарко Кременовић, предсједник Адвокатске коморе Бањалуке, подржава то што би и у Српској требало да се отвори могућност кориштења електронских наногица за осуђенике.

"Знам да Министарство правде то припрема већ дужи период. Свакако би било добро да то заживи, јер би се достигао већи степен ресоцијализације, а самим тим би генерална превенција и специјална превенција биле на задовољавајућем нивоу. А не би било штете по осуђено лице, имајући у виду да је ријеч о краћим казнама", рекао је Кременовић за "Независне".

У кривичном законодавству ФБиХ, дакле, као нови институт уведен је кућни притвор са електронским надзором, а на снагу ће ступити наредног дана од дана објављивања у "Службеним новинама Федерације БиХ".
"Наведеном допуном остављена је могућност судовима и тужилаштвима да током кривичног поступка према осумњиченима, односно оптуженима могу одредити електронски надзор", рекао је ресорни федерални министар Мато Јозић.

Из Министарства правде РС подсјећају да Кривични законик Републике Српске прописује да се казна затвора у трајању до једне године може у неким случајевима извршити и у просторима у којима осуђеник станује.
"Овакав начин извршења казне затвора суд може одредити учиниоцу који је стар или изнемогао, тешко болестан, инвалидно лице, трудна жена, самохрани родитељ малољетне дјеце, ако се може очекивати да ће се и на тај начин постићи сврха кажњавања и ако је учинилац са тим сагласан", појашњавају из Министарства правде РС.
Осуђеник којем је одобрен кућни затвор не смије напуштати просторе у којима станује, осим у случајевима прописаним законом. Ако забрану прекрши, суд му може одредити да остатак казне проведе иза решетака.
 
(НЕЗАВИСНЕ)