АМБАСАДА КИНЕ: ПОМПЕО ПОКУШАО САБОТИРАТИ ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ ПЕКИНГА И ЗАГРЕБА :: Semberija INFO ::

 

АМБАСАДА КИНЕ: ПОМПЕО ПОКУШАО САБОТИРАТИ ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ ПЕКИНГА И ЗАГРЕБА


Foto: inverse.com
Амбасада Кине у Хрватској саопштила је вечерас да је амерички државни секретар Мајк Помпео током посјете Хрватској напао Кину без разлога и покушао саботирати односе између Пекинга и Загреба, те да САД непромишљено клевећу Кину и кинеске компаније без икаквих доказа.

Реагујући на Помпеову данашњу изјаву да САД траже да Хрватска стратешке пројекте не даје у руке Кинезима, из кинеске Амбасаде у Загребу поручују да амерички стварни циљ није заштита приватности или одржавање сајбер безбједности, већ учвршћивање властите дигиталне хегемоније како би друге земље лишили права на развој.

У саопштењу се наводи да су примијетили да је Помпео током посјете Хрватској наставио ширити "политички вирус", те злонамјерно осрамотио Комунистичку партију Кине.

- Кинеска страна томе се чврсто противи. У протеклу 71 годину, откако је основана Народна Република Кина, под јаким водством Комунистичке партије Кине, кинески народ ујединио се као један и постигао значајан свјетски развој. Комунистичка партија Кине и кинески народ имају исти сан, а то је остварити велико подмлађивање кинеске нације - наводи се у саопштењу.

Кинеска Амбасада у Загребу истиче да ће чврсто подржати релевантне компаније како би заштитиле своја легитимна права и интересе, као и правила међународне трговине, преноси "Јутарњи лист".

- Вјерујемо да међународна заједница има јасан став и да разумије политичке трикове којима се користи мала група америчких политичара те да неће слијепо "плесати" са САД. Такође се надамо да ће се САД вратити на прави пут отворености и сарадње - наводи се у саопштењу које је вечерас објавила кинеска Амбасада у Загребу.
У саопштењу се додаје да Кина увијек инсистира на развијању пријатељства и сарадње с другим земљама на основи узајамног поштовања.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је раније данас да САД траже да Хрватска стратешке пројекте не даје у руке Кинезима, јер национална безбједности мора бити приоритет и не смије бити угрожена, рекао је
Он каже да је "ризик за грађане висок" ако се на конкурсу појаве тендери из Кинеске комунистичке партије који су "најјефтинији".

(СРНА)