СРПСКА ОБИЉЕЖАВА 76 ГОДИНА ОД МИСИЈЕ "ХАЛИЈАРД" :: Semberija INFO ::

 

СРПСКА ОБИЉЕЖАВА 76 ГОДИНА ОД МИСИЈЕ "ХАЛИЈАРД"


Foto: RTRS
У Бољанићу код Добоја сутра ће свечано бити обиљежено 76 година од операције "Халијард” којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.

Обиљежавању ће присуствовати предсједница Републике Жељка Цвијановић, предсједник Парламента Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

У име породица спасених пилота мјештане ће поздравити предсједник Фондације "Халијард" Џон Капело.

Капело каже да је презадовољан свим што је ових дана видио у Бољанићу, мјесту које је из захвалности као тадашњи војни аташе у Београду, први пут посјетио 2007. године. Истиче да је Влада Републике Српске, у кратком року, много учинила да 2020. достојно обиљежи мјесто импровизоване писте са које су спасени савезнички пилоти узлијетали ка својим породицама.

- Тај меморијални парк и те табле са историјским подацима су јако сличне онима из Прањана. Наш циљ је да повежемо сва три мјеста на којима су спасавани пилоти, Прањане, Коцељево и Бољанић и да тако направимо цјеловиту причу и повежемо све детаље акције спасавања - рекао је Капело.

Капело подсјећа да је озренска акција спасавања америчких пилота дио свеобухватнијег подвига припадника Југословенске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Не заборавља да су ти војници, од августа 44. до фебруара 45., ризиковали животе штитећи и мјесецима скривајући пилоте након катапултирања из авиона погођених нацистичким и усташким хицима.

- Отприлике 60-ак пилота у Бољанићу, у цијелој акцији Халијард око 500. У цијелој кацији спасавања пилота сапсено их је 1.200 и Срби су били међу онима који су учествовали у акцији - истакао је Капело.

Предсједник Фондације "Халијард" каже да је изразито важно да се и Американци и Срби детаљније упуте у недовољно познату акцију којом је спасен највећи број савезничких пилота оборених изнад окупираних територија у Другом свјетском рату.
 
(РТРС)