ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНО 18 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ЈЕДАН ПРЕЖИВЈЕЛИ БОРАЦ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ И РВИ :: Semberija INFO ::

 

ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНО 18 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ЈЕДАН ПРЕЖИВЈЕЛИ БОРАЦ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ И РВИ


Указом предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, данас, 1. октобра, постхумно је одликовано 18 погинулих бораца Војске Републике Српске и један преживјели борац прве категорије и ратни војни инвалид.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске, постхумно су одликовани:Живан Лалић (Бијељина), Драган Ђурић (Брчко Дистрикт), Миладин Мркоњић (Брчко Дистрикт), Милорад Спасојевић (Брчко Дистрикт), Жељко Шаренац (Брчко Дистрикт), Мирко Николић (Брчко Дистрикт), Драган Ђокић (Лопаре), Будимир Станојевић (Лопаре), Миодраг Симић (Лопаре), Мијаљо Тешић (Лопаре), Славко Ђокић (Угљевик), Војислав Шаренац (Бијељина), Митар Суботић (Бијељина), Милинко Копривица (Бијељина), Живко Јовић (Бијељина), Предраг Милутиновић (Бијељина, Стојан Шаркановић (Пелагићево) и Саво Ђокић (Угљевик). Одликовање је примио и борац прве категорије и ратни војни инвалид, Радивоје Максимовић (Лопаре).

Деветнаестогодишњег сина Драгана, који је 1991. године био на редовном служењу војног рока у Хрватској, изгубио је Боро Ђокић из Прибоја, општина Лопаре.
- Мој син је погинуо 2. јула 1991. године, а 3. јула требали смо прославити његов рођендан. Шта данас могу рећи? Да је богдо мој син жив, па да не примам ово данас, али ето. Хвала Борачкој организаци и Републици Српској што га нису заборавили“, рекао је Ђокић.

Постхумно одликовање за Милинка Копривицу, примио је његов унук Милан.
- Дјед је погинуо на брду Жуч, на територији Вогошће. Бранио је свој дом, свој народ и Републику Српску. Поносан сам на његову борбу и захвалан што није заборављен“, рекао је Копривица.



Одликовања су у име предсједнице Републике Српске  Жељке Цвијановић, уручили изасник Слободан Жупљанин и градоначелник Мићо Мићић.
- Овим чином уручења одликовања Српска показује да никада не смијемо заборавити оне који су у темеље Српске уградили оно што су највише могли дати, а то су животи и дијелови тијела. Указом предсједнице до сада је одликовано око 2. 145 погинулих и несталих бораца, а наше је опредијељење да се у наредне двије године, Медаљом заслуга за народ одликују сви погинули и нестали борци у протеклом отаџбинско-одбрамбеном рату“, рекао је Жупљанин.

Градоначелник Мићо Мићић нагласио је да је уручивање одликовања најмање што се може урадити.
- Морамо са свих нивоа власти водити бригу о породицама погнулих бораца, да њихови потомци имају посао, да инвалиднине буду на вријеме и да буду веће, а све то је симболично у односу на оно што су они дали, а то живот за свој народ и Републику Српску“, рекао је Мићић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић, нагласио је да се наставља са додјелом одликовања.
-Од 2012. године смо посвећени овом часном чину и настојаћемо да се у наредне двије године одликују сви погинули и нестали борци у протеклом отаџбинско-одбрамбеном рату“, рекао је Лазић.

Семберија инфо - О.Стјепановић
​Фото - Б.Милошевић