Срушио се најскупљи борбени авион на свијету :: Semberija INFO ::

 

Срушио се најскупљи борбени авион на свијету


Војни портали баве се хаваријом званично најбољег борбеног авиона на свијету, америчког ловца “F-35 Lightning II”, који се срушио током пуњења горива у зраку изнад америчке савезне државе Калифорнија.

Овај скупи вишенамјенски борбени авион пете генерације намијењен је за блиску ваздушну подршку и борбу, те нападе на земаљске циљеве.



Према наводима америчких медија, посаде су обављале пуњење горива у зраку, када се догодио контакт – авион је изгубио контролу, а пилот се катапултирао и преживио.

Најбољи ловац пете генерације срушио се на земљу и разбио на два дијела. Посада авиона-танкера “КЦ-130Ј” успјела је да приземљи авион, али је, судећи према објављеним снимцима, ловац слетио на “стомак” и претрпио озбиљна оштећења.

ТВ мрежа НБЦ наводи да су представници Корпуса маринаца саопштили да је у инциденту рањено неколико лица, не наводећи о каквим је повредама ријеч.

Војни портали наводе да су ови авиони пете генерације веома скупи и да један “Ф-35” кошта 89,2 милиона долара. За групу ових борбених авиона Пољаци су платили Сједињеним Државама 6,5 милијарди долара.

БХРТ