Предсједница Српске у Салцбургу: Опоравак привреде примарни циљ :: Semberija INFO ::

 

Предсједница Српске у Салцбургу: Опоравак привреде примарни циљ


САЛЦБУРГ - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на Европском самиту у Салцбургу да се Република Српска у епидемији вируса корона суочава са додатним изазовима те да се први изазов односи на заштиту здравственог система у условима епидемије.

- Други изазов се односи на обезбјеђивање услова да се настави живот у новонасталим околностима, а трећи на образовни систем чије функционисање мора да се обезбиједи без већих опасности - навела је она, преноси РТРС.

Предсједница Српске је нагласила да у свему томе свака земља мора да има план за опоравак, а то је тешко јер се не зна колико дуго ће криза трајати, али се зна да ће оставити посљедице.

Цвијановићева је подсјетила да Српска, односно БиХ није чланица ЕУ, али да је солидарност унутар Европе веома важна, истичући опоравак привреде као примарни циљ.

Предсједница Републике Српске учествује на панелу под називом "Европа, корона и демократија - опасности и шансе", али осим о томе у Салзбургу ће се, између осталог, расправљати и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији – управо у тој дискусији учествоваће министар здравља и социјалне заштите Српске, Ален Шеранић.

На дискуси "Медицинска истраживања и пандемија" сутра ће учествовати министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Самит је отворен поруком аустријског канцелара Себастијана Курца.

Током самита, који организује Институт регија Европе, о посљедицама пандемије вируса корона говориће истакнути представници политике, привреде и науке из Аустрије и других европских земаља.

Тема овогодишње конференције је "Европа, солидарност и мир", а почасни покровитељи су предсједник Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Курц.

Глас Српске