ОТКАЗАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЦЕРЕМОНИЈА ДОДЈЕЛЕ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ОТКАЗАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЦЕРЕМОНИЈА ДОДЈЕЛЕ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ


Овогодишњи добитници Нобелове награде на подручју медицине, физике, хемије, књижевности и економије, због епидемије корона вируса, први пут након 1944. године, неће путовати у Штокхолм како би примили своје награде, објавили су организатори.

Умјесто свечаности у главном граду Шведске, добитници ће примити медаље и дипломе у земљама у којима живе, наводи се у саопћењу Нобелове фондације.

Награде се традиционално додјељују 10. децембра, на дан смрти шведског индустријалца Алфреда Нобела, који је основао награду.

Тог ће дана шведска телевизија емитовати емисију у којој ће бити приказано уручивање овогодишњих награда у разним дијеловима свијета, објавила је Нобелова фондација.

Ограничен број присутних у Ослу
Норвешки Одбор за Нобелову награду, који организује додјелу Нобелове награде за мир у норвешкој пријестолници Ослу, објавио је да се овогодишња свечаност неће одржати у Градској вијећници, због пандемије корона вируса, већ у аули Универзитета, гдје су награде већ додјељиване од 1947. до 1989. године.

На церемонији у Ослу биће ограничен број људи, а овогодишњи лауреати и лауреаткиње присуствоваће церемонији лично или онлајн.

Отказан је банкет који се традиционално одржава након додјеле Нобелове награде за мир.
Добитници Нобелове награде објављују се у октобру, а церемоније су се традиционално одржавале 10. децембра у Штокхолму и Ослу.