БХ. КОРНИШОНИ ОСВОЈИЛИ ЊЕМАЧКО ТРЖИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

БХ. КОРНИШОНИ ОСВОЈИЛИ ЊЕМАЧКО ТРЖИШТЕ


Foto: Nezavisne
БАЊАЛУКА, ТУЗЛА - Производња краставаца корнишона у БиХ ове године је на изузетно добром нивоу, произвођачи су задовољни родом и откупом, те се ове године очекује скоро дупло већи извоз корнишона него у прошлој години.

Суад Селимовић, предсједник Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију при Привредној комори Тузланског кантона, каже за "Независне" да је лани извезено око 3.500 тона корнишона, а да се ове године очекује да ће извоз премашити 6.000 тона.

"Имаћемо значајан извоз краставаца из БиХ у току ове године, у односу на прошлу. Очекујемо да ће извоз количински бити већи скоро дупло, а удуплан вриједносно. Купци су углавном из Њемачке, а цијена на свјетском, односно европском тржишту је нешто већа него лани", каже Селимовић.

Он каже да је Њемачка увелико постала устаљено и традиционално тржиште за корнишоне из БиХ, јер је њихово становништво задовољно начином наше производње.

"Остварили смо препознатљив производ, могло би се рећи бх. бренд који на тржишту Њемачке има велики значај", рекао је Селимовић.

Како он каже, један од разлога зашто је то тако је и амбулантни откуп сваки дан на парцелама код кућа произвођача. Додао је да откупљивачи сваких седам до десет дана исплаћују произвођаче, па би се ова производња могла сврстати у профитабилније.

"Краставац, који је обран ујутру, у поподневним сатима буде преузет и достављен на калибраторе у фирмама, гдје се калибрира, пакује у гајбице и иде у потхлађивање од четири степена, те се као такав извози", објашњава Селимовић за "Независне".

Истиче да произвођачи могу бити задовољни када су у питању откуп, производња и остварени приноси, али да су се они због мањка радне снаге протеклих година одлучили за мање засијане површине.

Када је у питању цијена корнишона, каже да је прва класа 1,5 КМ, друга од 0,75 до 0,85 КМ, а трећа класа од око 0,20 КМ, те како истиче цијена је подигнута за 0,10 КМ у односу на лани, осим треће класе. Додао је да произвођачи иначе ангажују радну снагу за бербу како би могли све постићи.

"Цијена берача данас је достигла пет КМ по сату, па су и они ове године зарадили. Иначе, ове године за разлику од прошлих нема проблема са проналаском берача јер због короне велики број људи није отишао вани", истиче Селимовић.

Рефик Ахмуљић, директор Земљорадничке задруге "Грачанка" из Грачанице, каже да ове године имају повећан откуп корнишона, те да умјесто планираних 750 тона за Њемачку, они ће извести 950 тона краставаца.

"Цијена откупа прве класе је порасла за 0,10 КМ у односу на прошлу годину. Она је нешто порасла и на тржишту у Њемачкој, те је ова земља отприлике пратила повећање које смо ми одредили нашим произвођачима", рекао је Ахмуљић за "Независне".

Он каже да су људи осјетили сигурност с откупом и уплатама на сваких 10 дана, јер је краставац ипак култура с којом се највише може зарадити по јединици површине.

Додао је да имају повећан откуп краставаца ове године, али да су за разлику од прошле проширили и терен с којег откупљују овај производ.

Цијена повећана, род одличан

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача у РС, рекао је за "Независне" да извоз корнишона иде несметано, те да су пољопривредници прилично задовољни ове године због рода који је био изнад очекивања.

"Вјероватно ће то утицати и на друге пољопривреднике охрабрене загарантованим откупом, загарантованом цијеном, па да од сљедеће године повећају ту производњу. Цијена је повећана, род је био одличан, међутим, истина, било је година када је ова производња подбацила јер се корнишони нису могли продати. Сигурност пласмана је нешто најбитније у свим гранама и, наравно, цијена која је унапријед загарантована. Све у свему, можемо бити задовољни", каже Маринковић и додаје да се производња корнишона може сврстати у једну од профитабилнијих у пољопривреди.

(независне.цом)